
80 jaar na dato eerste kranslegging bij Razzia Monument Rotterdam
ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam worden maandag voor het eerst kransen gelegd bij het Razzia Monument aan de Parkkade. Het monument, dat vorig jaar werd onthuld door de toenmalige burgemeester Aboutaleb, herdenkt de 52.000 'weerbare' mannen uit Rotterdam en Schiedam die in november 1944 werden weggevoerd om de dreiging van verzetsdaden tegen de Duitse bezetter voor te zijn. De meesten moesten in Duitsland dwangarbeid verrichten.
De kranslegging maakt deel uit van een herdenkingsplechtigheid, waarbij burgemeester Carola Schouten een toespraak houdt. Ook legt ze een krans, evenals haar Schiedamse collega Harald Bergmann, minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Wouter Kolff.
Het monument gedenkt niet alleen de mannen die werden weggevoerd, maar ook de vrouwen en kinderen die ze in ontreddering achterlieten. Het werd door kunstenaar Anne Wenzel gesymboliseerd door twee meer dan manshoge beelden, met een grote 'wond' die aangeeft waar man en vrouw van elkaar waren gescheiden. Het gedenkteken kwam er dankzij een burgerinitiatief dat in 2019 is gestart door twee zoons van wie de beide vaders werden afgevoerd. Deze mannen, René Versluis en Jan Willem Cleijpool, leggen ook een krans.
De meeste gedeporteerde dwangarbeiders kwamen weer terug, maar zeker vijfhonderd van hen overleefden het niet. Na hun terugkeer werd er lange tijd niet over hun ervaringen gesproken, wat volgens de twee initiatiefnemers een hiaat in de geschiedschrijving van Rotterdam was. "Het monument heeft het gat in de geschiedenis van Rotterdam zichtbaar gemaakt", aldus Versluis.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Malieveld in Den Haag is zo langzamerhand leeggestroomd, nu de tienduizenden deelnemers aan het protest tegen het kabinetsbeleid rond Israël meelopen in een mars naar het Vredespaleis. Een ANP-verslaggever, die meeloopt in de mars, meldt dat mensen schreeuwend lopen. Ze roepen heel hard: "Kabinet schande, bloed aan je handen".
6 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - De binnenstad van Eindhoven is vol, meldt de gemeente. Die roept op niet meer naar de stad te komen om de kampioenswedstrijd van PSV te kijken. Het is "enorm druk en alle kijkplekken rondom de schermen stromen vol", staat in een bericht.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Malieveld in Den Haag staat vol met demonstranten tegen het kabinetsbeleid rond Israël, ziet een ANP-verslaggever. Ook de wegen eromheen staan vol. Ondertussen komen er nog altijd demonstranten aan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat ervan uit dat het kabinet actie onderneemt tegen de Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim. In het tv-programma Buitenhof zondag hekelde ze de reactie die de ambassadeur gaf op haar toespraak in de gemeenteraad afgelopen week. Daarin riep ze het kabinet op Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" in Gaza te veroordelen.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - In het centrum van Eindhoven is de Markt vol. PSV-fans die de wedstrijd zondagmiddag in de stad willen zien, kunnen die ook volgen via schermen op andere locaties, meldt de organisatie. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld naar het Stadhuisplein, waar de finale ook wordt uitgezonden.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De twee vermiste kinderen voor wie de politie een Amber Alert heeft uitgegeven, zijn vermoedelijk in gezelschap van hun vader. Die heeft ze "mogelijk" onttrokken aan het ouderlijk gezag, meldt de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op het Malieveld in Den Haag stonden omstreeks 12.45 uur al tienduizenden vrijwel unaniem in het rood geklede mensen. Zij zijn daar voor een protest tegen het kabinetsbeleid rond Israël.
1 uur geleden