Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

8 op 10 vrouwelijke journalisten geïntimideerd of bedreigd

8 op 10 vrouwelijke journalisten geïntimideerd of bedreigd

DEN HAAG (ANP) - 82 procent van de vrouwelijke journalisten heeft wel eens te maken gehad met een vorm van intimidatie, bedreiging of agressie. Bijna een derde van hen maakt dit maandelijks mee, zo staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van PersVeilig. Zo zijn vrouwelijke journalisten uitgemaakt voor 'hoer' of 'huppelkut' of kregen ze te horen dat ze "moeten gaan schoonmaken". Het gevolg is dat ze zeggen dat ze bijvoorbeeld hun woorden zorgvuldiger kiezen of niet meer over bepaalde onderwerpen publiceren.

Ruim de helft van de vrouwelijke journalisten heeft in het afgelopen jaar minimaal één keer te maken gehad met online-agressie, vaak gebeurde dit dan via Twitter. "Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke journalisten in vergelijking met de totale beroepsgroep vaker te maken hebben met agressieve of intimiderende uitingen via sociale media en juist minder vaak met face-to-face-incidenten", aldus PersVeilig, een initiatief van vakbond NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en politie en justitie.

Een derde van de vrouwen die te maken hadden met agressie, bedreiging of intimidatie, ervaarde het laatste incident als discriminerend op basis van hun geslacht. In een eerder onderzoek van vorig jaar gaf 63 procent van de gehele beroepsgroep aan dat de bedreigingen het werk negatief beïnvloeden. Voor vrouwelijke journalisten gaat het om 77 procent, zo blijkt nu.

Zorgvuldiger

Zes op de tien vrouwelijke journalisten zeggen dat ze als gevolg van de incidenten hun werk anders uitoefenen. Zo meldt 52 procent woorden zorgvuldiger te kiezen. 23 procent zegt bepaalde sociale media te vermijden en 19 procent schrijft niet meer over bepaalde onderwerpen. "Tegelijkertijd zeggen drie op de tien journalisten dat ze meer vastberaden zijn geworden om hun werk uit te oefenen."

Vrouwelijke journalisten die werken als freelancer bespreken vaker incidenten niet (45 procent) dan vrouwelijke journalisten met een contract (28 procent). Drie op de tien geven aan dat er geen voldoende beschermingsmaatregelen zijn genomen door de werkgever of opdrachtgever. Volgens PersVeilig blijkt uit het onderzoek dat er behoefte is aan structurele aanpak van het probleem.

Weerbaarheidstrainingen

Peter ter Velde, projectleider Persveilig, zegt in een reactie op het onderzoek dat het "schokkend" is om te zien dat vrouwelijke journalisten "het vooral via social media zwaar te verduren hebben. PersVeilig zal daarom actief socialemediabedrijven aanspreken om onlinebedreiging en intimidatie aan te pakken". Er wordt nog gekeken naar bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen en andere manieren om vrouwelijke journalisten verder te ondersteunen.

Aan de enquête hebben 292 vrouwelijke journalisten meegedaan.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

8 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

8 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

8 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

8 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

8 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

8 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

9 uur geleden