Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

8 op 10 vrouwelijke journalisten geïntimideerd of bedreigd

8 op 10 vrouwelijke journalisten geïntimideerd of bedreigd

DEN HAAG (ANP) - 82 procent van de vrouwelijke journalisten heeft wel eens te maken gehad met een vorm van intimidatie, bedreiging of agressie. Bijna een derde van hen maakt dit maandelijks mee, zo staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van PersVeilig. Zo zijn vrouwelijke journalisten uitgemaakt voor 'hoer' of 'huppelkut' of kregen ze te horen dat ze "moeten gaan schoonmaken". Het gevolg is dat ze zeggen dat ze bijvoorbeeld hun woorden zorgvuldiger kiezen of niet meer over bepaalde onderwerpen publiceren.

Ruim de helft van de vrouwelijke journalisten heeft in het afgelopen jaar minimaal één keer te maken gehad met online-agressie, vaak gebeurde dit dan via Twitter. "Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke journalisten in vergelijking met de totale beroepsgroep vaker te maken hebben met agressieve of intimiderende uitingen via sociale media en juist minder vaak met face-to-face-incidenten", aldus PersVeilig, een initiatief van vakbond NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en politie en justitie.

Een derde van de vrouwen die te maken hadden met agressie, bedreiging of intimidatie, ervaarde het laatste incident als discriminerend op basis van hun geslacht. In een eerder onderzoek van vorig jaar gaf 63 procent van de gehele beroepsgroep aan dat de bedreigingen het werk negatief beïnvloeden. Voor vrouwelijke journalisten gaat het om 77 procent, zo blijkt nu.

Zorgvuldiger

Zes op de tien vrouwelijke journalisten zeggen dat ze als gevolg van de incidenten hun werk anders uitoefenen. Zo meldt 52 procent woorden zorgvuldiger te kiezen. 23 procent zegt bepaalde sociale media te vermijden en 19 procent schrijft niet meer over bepaalde onderwerpen. "Tegelijkertijd zeggen drie op de tien journalisten dat ze meer vastberaden zijn geworden om hun werk uit te oefenen."

Vrouwelijke journalisten die werken als freelancer bespreken vaker incidenten niet (45 procent) dan vrouwelijke journalisten met een contract (28 procent). Drie op de tien geven aan dat er geen voldoende beschermingsmaatregelen zijn genomen door de werkgever of opdrachtgever. Volgens PersVeilig blijkt uit het onderzoek dat er behoefte is aan structurele aanpak van het probleem.

Weerbaarheidstrainingen

Peter ter Velde, projectleider Persveilig, zegt in een reactie op het onderzoek dat het "schokkend" is om te zien dat vrouwelijke journalisten "het vooral via social media zwaar te verduren hebben. PersVeilig zal daarom actief socialemediabedrijven aanspreken om onlinebedreiging en intimidatie aan te pakken". Er wordt nog gekeken naar bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen en andere manieren om vrouwelijke journalisten verder te ondersteunen.

Aan de enquête hebben 292 vrouwelijke journalisten meegedaan.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

13 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

22 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

2 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden