Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'8 op 10 e-sigaretwinkels failliet bij verbod op smaakjes'

'8 op 10 e-sigaretwinkels failliet bij verbod op smaakjes'

DELFT (ANP) - Acht op de tien e-sigaretwinkeliers verwachten failliet te gaan door het voorgenomen verbod op speciale smaakjes voor elektronisch roken. Dat maakt branchevereniging Esigbond op uit een rondgang bij zijn leden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid kondigde in juni aan dat smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito voor elektronische sigaretten verboden zullen worden. Alleen tabakssmaak blijft toegestaan voor deze 'vapers'. Kenniscentrum Trimbos concludeerde namelijk dat e-sigaretten schadelijker waren dan eerder aangenomen, en Blokhuis vreest dat de zoete smaken voornamelijk jongeren aanzetten tot elektronisch roken.

Nederland telt ongeveer 250 winkeliers die voornamelijk e-sigaretten en aanverwante producten verkopen. Volgens de steekproef van Esigbond verwachten de ondernemers gemiddeld een omzetdaling van 58 procent door het verbod op andere smaken. De branchevereniging waarschuwt voor banenverlies bij de winkels en dat productie- en importbedrijven als e-sigaretwinkels verdwijnen.

Schadelijke stoffen

De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken van tabak. In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen weleens een elektronische sigaret aan. Hoewel veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak niet vrijkomen bij elektronisch roken, zitten er volgens Trimbos wel degelijk schadelijke stoffen in de damp van e-sigaretten. Het gaat onder andere om nicotine en sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen.

Ondanks die waarschuwingen houdt Esigbond vol dat de volksgezondheid niet gebaat is bij het verbod op smaakjes. Voorzitter Emil 't Hart stelt dat vapers hun vullingen met smaakjes in het buitenland of in het illegale circuit zullen halen. Hij denkt ook dat een aantal e-sigaretgebruikers weer terugvalt op normaal roken.

Meer uit Financieel

Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

2 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

3 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

3 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

4 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

6 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

7 uur geleden
Grondpersoneel Lufthansa gaat opnieuw staken

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat opnieuw staken. Aanstaande donderdag en vrijdag leggen ze het werk neer. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ongeveer 200.000 passagiers zullen worden getroffen.

7 uur geleden