Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

8 jaar cel en tbs met dwang voor doodsteken tiener in Hoogkerk

8 jaar cel en tbs met dwang voor doodsteken tiener in Hoogkerk

GRONINGEN (ANP) - De man die vorig jaar zomer in het Groningse Hoogkerk een 14-jarige jongen doodstak bij een supermarkt is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank in Groningen gaat het om doodslag.

J. probeerde zes dagen na zijn aanhouding ook een gevangenismedewerker neer te steken met een afgebroken antenne. Volgens de rechter was hier wel "vol opzet" en gaat het om een poging tot moord. J. is maandag ook veroordeeld voor een reeks vernielingen in het voorjaar van 2021.

Het Openbaar Ministerie had naast de tbs een celstraf van tien jaar geëist. Volgens het OM handelde Bart J. (24) bij de supermarkt met voorbedachten rade en was er sprake van moord. De rechtbank ziet hiervoor onvoldoende bewijs. J. heeft bekend. Hij handelde naar eigen zeggen in een psychose. De tiener zou een willekeurig slachtoffer zijn geweest. Het mes had hij gestolen om worst mee te snijden, aldus J. Hij werd begin 2021 dakloos, sliep in een tentje in het Stadspark van Groningen en gebruikte sterke drank en drugs.

Gestolen mes

Op zondag 6 juni werd Dinant Paré even voor 15.00 uur tegen de grond gewerkt en diverse keren met een mes van twintig centimeter gestoken. J. had het mes even daarvoor gestolen uit de supermarkt. De diefstal kan meerdere redenen hebben gehad, aldus de rechter, en is onvoldoende bewijs voor een moordplan. Zo had J. een obsessie voor messen.

Op camerabeelden van de supermarkt is te zien dat J. het mes uit de verpakking haalt om negentien seconden later Paré neer te steken. In die korte tijd heeft J. onvoldoende na kunnen denken over zijn daad. Daarbij spelen de psychische problemen van J. een rol, aldus de rechter. Volgens psychisch deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Gesloten jeugdzorg

De deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of J. kampt met psychoses. Wel stelden ze een autismespectrumstoornis, ADHD en een cannabisverslaving vast. De kans op herhaling is volgens hen groot. Om veiligheidsredenen zat J. tijdens de zittingen met handboeien om voor de rechter.

Meer dan dertig hulpinstanties hebben geprobeerd om J. te helpen, zonder succes. Op zijn zeventiende belandde hij in de gesloten jeugdzorg. Zijn gescheiden ouders brachten hem in het park regelmatig te eten.

Meer uit Binnenland

Madeliefje verkozen tot nationale bloem bij Vroege Vogels

HILVERSUM (ANP) - Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Dat is zojuist bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

20 minuten geleden
NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

2 uur geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

6 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

9 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

12 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

16 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

21 uur geleden