Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

728 jongeren mogen gratis op reis door EU

728 jongeren mogen gratis op reis door EU

BRUSSEL (ANP) - 728 Nederlandse jongeren zijn geselecteerd voor een gratis (trein)reis door Europa van maximaal dertig dagen. Er hadden zich 3319 Nederlandse 18-jarigen aangemeld voor de vierde ronde van het zogenoemde DiscoverEU-programma, maakte de Europese Commissie bekend.

In totaal zijn er 20.000 tickets vergeven voor een reis tussen 1 april en 31 oktober 2020. Uit de hele EU kwamen er bijna 74.000 aanmeldingen in Brussel binnen. Om in aanmerking te komen voor het programma moeten de kandidaten vragen beantwoorden over Europa. DiscoverEU werd in juni 2018 gelanceerd op voorstel van het Europees Parlement. Al zo'n 50.000 jongeren hebben de kans gekregen om door Europa te reizen.

De reis mag naar maximaal vier landen voeren, in principe met de trein, maar soms ook per bus of boot. De commissie wil het programma uitbreiden en heeft voorgesteld er tot 2027 700 miljoen euro in te steken. Volgens de commissie vergroten de 18-jarigen door te reizen in de EU en jongeren uit andere landen te ontmoeten "hun intercultureel begrip, verbeteren ze hun talenkennis en krijgen ze meer zelfvertrouwen".

Bij de vorige drie ronden waren er 12.307 inschrijvingen uit Nederland, waarvan er 1651 werden gehonoreerd.

Meer uit Binnenland

Rechtbank: verkoper vuurwerk niet schuldig aan letsel

ZWOLLE (ANP) - Een 20-jarige verkoper van illegaal vuurwerk uit Voorthuizen is niet verantwoordelijk voor het zwaar lichamelijke letsel dat een 16-jarige jongen eind 2021 in Kootwijkerbroek opliep. Een Cobra 6 die hij aan een 16-jarige verkocht, ontplofte waarbij de jongen zijn rechterhand verloor.

14 minuten geleden
Twaalf jaar cel voor dader doodschieten Siki Martina

ROTTERDAM (ANP) - Ruchelo C. (33) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor het doodschieten van Siki Martina. C.'s kompaan Christopher L. (32), tegen wie zestien jaar cel was geƫist als medepleger, werd vrijgesproken voor het medeplegen van de doodslag op Siki. Hij krijgt wel zes jaar cel voor poging tot doodslag en wapenbezit.

18 minuten geleden
NS-baas Koolmees zegt sorry na roken op rookvrij stationsplein

UTRECHT (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) biedt zijn excuses aan voor roken op een plek waar dat niet mag. De NS-baas werd zondagmiddag door een persfotograaf vastgelegd met een sigaret in zijn hand bij de ingang van station Amersfoort Centraal. Roken is daar sinds november vorig jaar verboden.

26 minuten geleden
Tot 8 jaar cel om drugslab in bossen bij Venlo

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 59-jarige Venlonaar Dori X. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de productie van synthetische drugs, onder meer in een beschermd natuurgebied bij Venlo. Twee medeverdachten, een 37-jarige man uit Eersel en een 44-jarige man uit Deurne, gaan respectievelijk zeven en zes jaar de cel in.

32 minuten geleden
Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

1 uur geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

2 uur geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

3 uur geleden