Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'72 procent minder shoppers in binnensteden op Black Friday'

'72 procent minder shoppers in binnensteden op Black Friday'

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal mensen dat tijdens koopjesfestijn Black Friday naar de stadscentra ging, lag veel lager dan een jaar eerder. Winkeliersorganisatie INretail analyseerde de bezoekersstromen van dertien grotere steden en kwam tot de conclusie dat het aantal shoppers 72 procent lager lag in vergelijking met vorig jaar.

Ook in de week in aanloop naar Black Friday was het minder druk in de winkelstraten. Alles bij elkaar was het aantal bezoekers 48 procent lager dan in 2019. In het centrum van Amsterdam was het vorige week 60 procent minder druk. Arnhem en Rotterdam volgen met 58 procent en 53 procent minder shoppers dan in dezelfde week vorig jaar. Ook de centra van Groningen, Den Haag en Eindhoven trokken ruim de helft minder bezoekers.

Evengoed was het, gelet op de coronamaatregelen, op sommige momenten te druk. In het centrum van Rotterdam moesten winkels bijvoorbeeld op last van burgemeester Aboutaleb vrijdagavond eerder dicht. In andere steden werd opgeroepen om niet meer te komen. INretail noemde het sluiten van de winkels eerder verschrikkelijk jammer, maar ook begrijpelijk. "Dankzij de maatregelen die ondernemers, gemeenten en handhavers samen organiseerden bleef teveel drukte beperkt tot hoofdwinkelstraten in enkele steden", concludeert INretail achteraf.

"We zijn minder gewend geraakt aan veel mensen bij elkaar en ervaren daardoor veel sneller drukte", constateert INretail. "Daarnaast maakt de 1,5 meterregel dat soms sneller maatregelen nodig zijn."

Komende zaterdag 5 december verwacht INretail geen hausse van cadeautjeskopers. Volgens de vereniging heeft de oproep van winkels, webshops en ook de overheid om tijdig de inkopen te doen gewerkt. De boodschap zal de komende tijd ook worden herhaald.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

21 minuten geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

14 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

15 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

16 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

17 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

18 uur geleden