Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

7000ste soldatenfoto Margraten gevonden

7000ste soldatenfoto Margraten gevonden

MARGRATEN (ANP) - Afgelopen weekend is de 7000ste foto gevonden van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat die begraven ligt op de oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Margraten. Dat maakte de organisatie van De Gezichten van Margraten woensdag bekend.

Op de begraafplaats liggen de stoffelijke overschotten van 8301 gesneuvelde Amerikaanse militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten. Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding hoopt de organisatie 7500 foto’s bij elkaar te krijgen van gesneuvelde militairen op de begraafplaats. Afgelopen weekend werd de nieuwe mijlpaal bereikt.

"We krijgen hulp uit alle hoeken van Amerika", aldus een woordvoerder. "Het lijkt erop dat we onze doelstelling kunnen gaan halen." De foto’s zullen van 2 tot 6 mei 2020 op de begraafplaats worden tentoongesteld.

Zoektocht

Op de begraafplaats werd in mei het startschot gegeven voor een nieuwe zoektocht naar foto’s van daar begraven militairen. Op die manier krijgen nog meer namen van Amerikaanse bevrijders een gezicht. In mei had de organisatie van zo’n 6300 militairen foto’s terug weten te vinden, afgelopen weekend werd de 7000ste gevonden. Het wordt steeds lastiger om foto's van de resterende militairen te achterhalen. Het bereiken van het aantal van 7500 wordt dan ook beschouwd als de ultieme poging.

De organisatie werkt inmiddels ook aan de uitgave van een herdenkingsboek over de meer dan 10.000 in Margraten begraven en herdachte Amerikaanse soldaten. Het boek bevat meer dan honderd verhalen en honderden gezichten, evenals een namenlijst van alle gesneuvelden die in Margraten herdacht worden.

Meer uit Binnenland

Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Kamer wil ook op internet geen reclames meer voor online gokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat gokbedrijven ook op internet geen reclames meer mogen maken voor onlinekansspelen. Een SP-motie die het kabinet oproept tot een uitbreiding van het reclameverbod voor online gokken is dinsdag aangenomen. Eerder werd op verzoek van de Kamer al een verbod ingesteld op reclames voor online gokken op televisie, op posters en bushokjes.

1 uur geleden
Tweede Kamer wil op termijn af van adoptie kind uit buitenland

DEN HAAG (ANP) - Adoptie van kinderen uit het buitenland moet op termijn niet meer plaatsvinden, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel van de SP hiertoe haalde dinsdag een meerderheid. De motie verzoekt het kabinet om met een nieuw plan te komen waarin de zogeheten interlandelijke adoptie "op zorgvuldige wijze" wordt afgebouwd.

3 uur geleden
Warmtenetsubsidie moet Gronings aardbevingsdorp van gas afhelpen

GRONINGEN/EEMSDELTA (ANP) - Met 2 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen kan het 'aardbevingsdorp' Loppersum verdergaan met de aanleg van een warmtenet. De gemeente Eemsdelta, waar Loppersum onder valt, wil de voorziening in februari 2025 klaar hebben.

3 uur geleden
Ede zoekt nog plaatsen voor zo'n honderd Oekraïners uit Harskamp

EDE (ANP) - Ede zoekt nog plaatsen voor ongeveer honderd Oekraïners die nu op Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp wonen. Defensie wil het militaire oefenterrein in juli zelf weer gaan gebruiken. Een deel van de gebouwen op de legerplaats is sinds 2022 in gebruik voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er woonden sindsdien ruim vierhonderd mensen.

5 uur geleden
Ov drie grote steden zaterdag ook stil om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder van RET. GVB zegt dat al het openbaar vervoer in de hoofdstad voor drie minuten wordt stilgezet.

5 uur geleden
Drie Nederlandse militairen gewond tijdens oefening in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Bij een botsing in Duitsland zijn drie Nederlandse militairen gewond geraakt. Ze moesten naar het ziekenhuis voor behandeling, meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Twee andere militairen liepen bij het ongeval in Altmark blauwe plekken op.

5 uur geleden