Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

70.000 mensen tekenen petitie voor meer geld naar Defensie

70.000 mensen tekenen petitie voor meer geld naar Defensie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kreeg dinsdag een petitie aangeboden waarin de politiek gevraagd wordt voldoende middelen vrij te maken voor Defensie. Bijna 70.000 Nederlanders hebben de petitie ondertekend.

Het burgerinitiatief, dat 'Psst' heet, vindt dat verschillende kabinetten defensietaken al jaren vooruitschuiven. De initiatiefnemers van de petitie noemen de Nederlandse krijgsmacht "ernstig verwaarloosd" en stellen dat het op dit moment de in de Grondwet vastgelegde taken niet uit kan voeren.

Daarbij wijst het initiatief erop dat de Nederlandse regering, ook tijdens een oorlog op het Europese continent, nog niet voldoet aan de investeringsnorm die de NAVO stelt. Die norm houdt in dat lidstaten van het bondgenootschap minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product dienen te besteden aan hun krijgsmacht.

Extra miljarden

Ondernemer Alexander Ribbink is een van de initiatiefnemers. "Het is onbegrijpelijk dat de Duitse Bondsdag anderhalve maand geleden al concrete actie nam en 100 miljard euro vrijmaakte voor Defensie en dat we in Nederland eerst nog even polderen en bekijken wat er allemaal nodig is", stelt hij.

De Tweede Kamer wil vanwege de Russische invasie in Oekraïne miljarden extra uitgeven aan Defensie. Ook eiste de Kamer eerder al dat Nederland gaat voldoen aan de NAVO-norm.

Meer uit Politiek

Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

2 dagen geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

2 dagen geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

2 dagen geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

2 dagen geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

2 dagen geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

3 dagen geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

3 dagen geleden