70.000 mensen tekenen petitie voor meer geld naar Defensie
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kreeg dinsdag een petitie aangeboden waarin de politiek gevraagd wordt voldoende middelen vrij te maken voor Defensie. Bijna 70.000 Nederlanders hebben de petitie ondertekend.
Het burgerinitiatief, dat 'Psst' heet, vindt dat verschillende kabinetten defensietaken al jaren vooruitschuiven. De initiatiefnemers van de petitie noemen de Nederlandse krijgsmacht "ernstig verwaarloosd" en stellen dat het op dit moment de in de Grondwet vastgelegde taken niet uit kan voeren.
Daarbij wijst het initiatief erop dat de Nederlandse regering, ook tijdens een oorlog op het Europese continent, nog niet voldoet aan de investeringsnorm die de NAVO stelt. Die norm houdt in dat lidstaten van het bondgenootschap minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product dienen te besteden aan hun krijgsmacht.
Extra miljarden
Ondernemer Alexander Ribbink is een van de initiatiefnemers. "Het is onbegrijpelijk dat de Duitse Bondsdag anderhalve maand geleden al concrete actie nam en 100 miljard euro vrijmaakte voor Defensie en dat we in Nederland eerst nog even polderen en bekijken wat er allemaal nodig is", stelt hij.
De Tweede Kamer wil vanwege de Russische invasie in Oekraïne miljarden extra uitgeven aan Defensie. Ook eiste de Kamer eerder al dat Nederland gaat voldoen aan de NAVO-norm.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
16 uur geleden