Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'70.000 inentingen extra in België door nauwkeurige spuiten'

'70.000 inentingen extra in België door nauwkeurige spuiten'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Belgische zorgverleners kunnen veel meer mensen inenten tegen het coronavirus dankzij het gebruik van zeer nauwkeurige spuiten. Hoewel een flacon van het Pfizer-vaccin volgens de bijsluiter goed is voor vijf prikken, lukt het in België volgens lokale media in vrijwel alle gevallen om ook een zesde dosis uit het flesje te halen.

Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen schrijven dat de winst enorm is. België verwacht deze maand 350.000 doses van het coronavaccin. Dankzij de hypernauwkeurige spuiten wordt gerekend op een 'bonus' van 70.000 inentingen. "We kunnen een vijfde meer mensen vaccineren", zegt Roel Van Giel, voorzitter van huis­artsenvereniging ­Domus Medica.

"Onze overheid heeft heel goede spuiten gekocht. Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter", aldus Thomas De Rijdt van de apotheek van het UZ Leuven. "Wij gebruiken die momenteel, maar wat als we ze morgen niet meer hebben? Ik denk niet dat we de hele vaccinatiecampagne dit type gaan kunnen gebruiken. De hele wereld wil ze hebben."

Andere plaatsen in Europa

Ook op andere plaatsen in Europa kunnen meer mensen worden ingeënt dan verwacht. In Denemarken lukt het volgens plaatselijke media soms om zeven doses uit een flesje te halen, twee meer dan verwacht.

De Amerikaanse toezichthouder FDA erkende vorige maand al dat mogelijk meer doses uit flesjes gehaald kunnen worden dan staat aangegeven. De medicijnwaakhond benadrukte toen volgens nieuwssite Politico dat het vanwege de gezondheidscrisis "acceptabel is om iedere dosis te gebruiken die bemachtigd kan worden". Sommige apothekers zouden uit voorzorg niet meer dan vijf doses uit flesjes hebben gehaald.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Gevluchte sprintster uit Belarus aangekomen in Polen

TOKIO/WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - De gevluchte Olympische sprintster Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus is aangekomen in Polen na haar vertrek uit Japan. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet. De Poolse autoriteiten verlenen haar een visum.

1 uur geleden
Bosbrand bedreigt Griekse Olympia, bakermat Olympische Spelen

ATHENE (ANP/DPA) - Een bosbrand in Griekenland bedreigt het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen op het schiereiland Peleponnesos. Ook het nabijgelegen gelijknamige dorp loopt gevaar.

2 uur geleden
Ruim 310 miljoen euro noodhulp voor bevolking Libanon

PARIJS/BEIROET (ANP/RTR) - Precies een jaar na de verwoestende mega-explosie in de haven van Beiroet heeft een internationale donorconferentie voor de noodlijdende bevolking van Libanon ruim 310 miljoen euro opgeleverd. Dat is iets meer dan de 300 miljoen noodhulp die door de Verenigde Naties voor de komende twaalf maanden was gevraagd.

3 uur geleden
Meer bosbranden in Italië, regio wil noodtoestand

ROME (ANP/DPA) - De Zuid-Italiaanse regio Molise kampt met verwoestende bosbranden en wil dat de noodtoestand wordt uitgeroepen. Branden langs de Adriatische kust en landinwaarts zorgen ervoor dat bewoners moeten worden geëvacueerd, zei regiopresident Donato Toma.

4 uur geleden
Anticorruptiestichting Navalni tevergeefs in verzet tegen verbod

MOSKOU (ANP/RTR) - De anticorruptiestichting van de Russische dissident Aleksej Navalni blijft als extremistisch gelden, en is zodoende verboden. Russische rechters verwierpen het bezwaar van de beweging tegen het negatieve label dat in juni was opgelegd, aldus advocaten van de groep.

4 uur geleden
Trump houdt voet bij stuk in rel om belastingaangiften

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump weigert om zijn belastingaangiften aan het parlement over te dragen, hoewel justitie vindt dat hij dat wel moet doen. Advocaten van Trump zeggen in nieuw verschenen rechtbankdocumenten dat het ministerie van Justitie een fout maakt en dat het oordeel onwettig is.

4 uur geleden
Meeste branden Turkije geblust, ook elektriciteitscentrale gered

ISTANBUL (ANP/AFP/BLOOMBERG/DPA) - Turkse brandweerlieden hebben nog steeds de handen vol aan het blussen van natuurbranden die het land al ruim een week teisteren. Er zijn nog dertien brandhaarden in zuidelijke kustgebieden bij de Middellandse Zee. Het lukte de hulpdiensten wel om de slag tegen het vuur te winnen bij een elektriciteitscentrale in de onder toeristen populaire provincie Mugla.

6 uur geleden