Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'70.000 inentingen extra in België door nauwkeurige spuiten'

'70.000 inentingen extra in België door nauwkeurige spuiten'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Belgische zorgverleners kunnen veel meer mensen inenten tegen het coronavirus dankzij het gebruik van zeer nauwkeurige spuiten. Hoewel een flacon van het Pfizer-vaccin volgens de bijsluiter goed is voor vijf prikken, lukt het in België volgens lokale media in vrijwel alle gevallen om ook een zesde dosis uit het flesje te halen.

Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen schrijven dat de winst enorm is. België verwacht deze maand 350.000 doses van het coronavaccin. Dankzij de hypernauwkeurige spuiten wordt gerekend op een 'bonus' van 70.000 inentingen. "We kunnen een vijfde meer mensen vaccineren", zegt Roel Van Giel, voorzitter van huis­artsenvereniging ­Domus Medica.

"Onze overheid heeft heel goede spuiten gekocht. Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter", aldus Thomas De Rijdt van de apotheek van het UZ Leuven. "Wij gebruiken die momenteel, maar wat als we ze morgen niet meer hebben? Ik denk niet dat we de hele vaccinatiecampagne dit type gaan kunnen gebruiken. De hele wereld wil ze hebben."

Andere plaatsen in Europa

Ook op andere plaatsen in Europa kunnen meer mensen worden ingeënt dan verwacht. In Denemarken lukt het volgens plaatselijke media soms om zeven doses uit een flesje te halen, twee meer dan verwacht.

De Amerikaanse toezichthouder FDA erkende vorige maand al dat mogelijk meer doses uit flesjes gehaald kunnen worden dan staat aangegeven. De medicijnwaakhond benadrukte toen volgens nieuwssite Politico dat het vanwege de gezondheidscrisis "acceptabel is om iedere dosis te gebruiken die bemachtigd kan worden". Sommige apothekers zouden uit voorzorg niet meer dan vijf doses uit flesjes hebben gehaald.

Meer uit Buitenland

Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

10 minuten geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

1 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

1 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

2 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

3 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

5 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

6 uur geleden