Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

Van Meijeren stond bij de politierechter in Den Haag terecht voor rijden door rood licht met een deelscooter, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was afgenomen. De politicus werd in december 2021 aangehouden.

Het Kamerlid schreef vrijdag een mail aan de rechtbank om zijn afwezigheid te verklaren. In de mail bekende hij dat hij zonder rijbewijs op een snorfiets reed. Hij betuigt daarvoor zijn spijt, schrijft hij. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte dat hij een rijbewijs nodig had voor een snorfiets. "Maar ik realiseer me dat iedereen de wet behoort te kennen."

Blaastest geweigerd

De officier van justitie had een taakstraf van vijftig uur geëist en een week voorwaardelijk. Het 34-jarige Kamerlid was eerder zijn rijbewijs al kwijtgeraakt doordat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest tijdens het autorijden. De officier zei: "Hij had maling aan de invordering van zijn rijbewijs van nog geen twee weken daarvoor. Hij heeft zijn eigen belang gesteld boven het belang van de verkeersveiligheid."

Van Meijeren riskeerde een gevangenisstraf van twee weken. De officier vond onder meer de schuldbekentenis reden om een taakstraf te eisen.

Voorbeeldfunctie

De rechter kwam direct met het vonnis. "Hij was niet verzekerd, rijdt twee keer door rood licht. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Ik hoef niet veel consideratie toe te passen", oordeelde de politierechter.

Van Meijeren is naast Kamerlid ook gemeenteraadslid in Den Haag en nog even Statenlid in de provincie Zuid-Holland. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was hij lijstduwer. In 2010 en 2011 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed.

Meer uit Politiek

Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

1 uur geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

1 uur geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

4 uur geleden
Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

BRUSSEL (ANP) - Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.

5 uur geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

5 uur geleden
Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

7 uur geleden
Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij zei ook dat het een "goede dag" was. Dat zeiden informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ook, maar die tekenden daarbij aan dat dit "geen garantie voor morgen" is.

18 uur geleden