60-minners kunnen vanaf januari boosterprik krijgen
DEN HAAG (ANP) - Mensen onder de 60 jaar kunnen vanaf januari een boostervaccinatie krijgen tegen corona, mits zij hun laatste prik minimaal 6 maanden geleden hebben gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag. Daarbij wordt geprikt "van oud naar jong".
Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het er nog een stuk of zeventig. Half december moeten er 79 kleinere locaties zijn, en 9 'XXL'-locaties. Alle mensen ouder dan 60 jaar moeten voor het einde van het jaar aan de beurt komen, aldus de minister.
Sinds vrijdagavond staat de website www.ggdreservisten.nl online. Mensen die kunnen en willen helpen met prikken zetten voor de boostercampagne kunnen zich op die site aanmelden. Dan gaat het bijvoorbeeld om voormalige zorgmedewerkers of medische studenten, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
3 miljoen boosterprikken
In de Tweede Kamer en vanuit de samenleving klonk de afgelopen week juist kritiek dat mensen die willen helpen met de boostercampagne, geen gehoor kregen bij het ministerie.
De minister voorspelt dat er aan het einde van de maand ruim 3 miljoen boosterprikken zijn gezet. Het tempo komt voorlopig op zo'n 700.000 prikken per week te liggen. "Dat houden we vol tot we iedereen hebben gehad." Hij denkt dat in maart iedereen die dat wil, een booster kan hebben gehad.
De boostercampagne wordt "in de hoogst mogelijke versnelling" voortgezet, aldus koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "We gaan verder in deze strijd tegen het coronavirus en leveren onze bijdrage in het volste vertrouwen dat we dit, met iedereen die met ons samenwerkt, aanpakken", aldus Jaap Eikelboom, programmadirecteur COVID-19.
Meer uit Gezond
STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.
7 uur geledenDORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.
8 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.
4 dagen geledenSOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
4 dagen geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
4 dagen geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
4 dagen geleden