Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

6 procent meer loon lonkt voor automonteurs

6 procent meer loon lonkt voor automonteurs

UTRECHT (ANP) - Werknemers in de auto- en motorbranche krijgen er op termijn mogelijk ruim 6 procent loon bij. Volgens vakbond FNV is er na overleg met brancheorganisatie BOVAG een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de 81.000 mensen die onder de cao motorvoertuigen en tweewielerbedrijf vallen, zoals automonteurs en -verkopers, medewerkers maar ook kantoorpersoneel. Leden van FNV moeten nog wel instemmen met het resultaat.

De lonen van medewerkers in de sector gaan per 1 juli dit jaar met 2,3 procent omhoog. Vanaf 1 januari gaat het verder om een loonsverhoging met 100 euro bruto per maand. Dat zou volgens FNV neerkomen op gemiddeld 4 procent meer loon. Onderhandelaar Murat Sekercan spreekt van het beste onderhandelingsresultaat dit jaar tot nu toe voor werknemers.

In het akkoord zijn ook regelingen opgenomen waarmee ouderen eerder zouden kunnen stoppen met werken, of minder kunnen werken zonder dat dit de pensioenopbouw raakt. Verder worden de jeugdlonen in de sector afgebouwd. Daarmee zouden jongeren al met ingang van hun 19e verjaardag het loon van een volwassene kunnen krijgen, in plaats van op hun 23e.

Leden van FNV hebben nog tot eind april om te oordelen over het onderhandelingsresultaat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

6 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

8 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

10 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

11 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

12 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

12 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

22 uur geleden