Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

5G zit vliegtuigen dwars, maar alleen in de Verenigde Staten

5G zit vliegtuigen dwars, maar alleen in de Verenigde Staten

AMSTERDAM (ANP) - De luchtvaartsector is in rep en roer over de uitrol van 5G-netwerken in de Verenigde Staten. Die kunnen voor gevaar zorgen omdat die netwerken mogelijk de radiohoogtemeter storen die in elk vliegtuig aanwezig is. Bij landingen zonder goed zicht moeten piloten op die hoogtemeters kunnen vertrouwen, maar sommige types van die hoogtemeters gebruiken vrijwel dezelfde frequentie als de 5G-netwerken.

Dinsdag maakten de grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon bekend de uitrol rond meer Amerikaanse luchthavens te staken. Begin deze maand hadden ze al toegezegd in de buurt van vijftig luchthavens 5G een half jaar later aan te zetten, nu zijn daar nog eens 24 luchthavens bij gekomen.

Door die uitbreiding heeft luchtvaartmaatschappij KLM geen problemen. Het Nederlandse bedrijf vliegt alleen op grote luchthavens waarvoor het uitstel geldt. Bij andere luchtvaartmaatschappijen, met name Amerikaanse, leidden de 5G-problemen wel tot uitgestelde of omgeleide vluchten. Ook moesten ze in sommige gevallen de dienstregeling omgooien om vliegtuigen die geen last hebben van de storingen in te zetten op vliegvelden met 5G.

Meerdere frequenties

De Verenigde Staten zijn niet het eerste land waar 5G uitgerold wordt, maar in landen als Frankrijk en Japan leverde het snelle mobiele netwerk geen veiligheidsproblemen op. Volgens de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA komt dat door de manier waarop het netwerk in de VS wordt ingericht.

5G bestaat uit meerdere frequenties. Zo zijn er de bekende frequenties die eerdere mobiele dataverbindingen als 3G en 4G ook benutten. Die veroorzaken geen problemen. Bij 5G is er echter ook een hogere frequentieband die qua frequentie rond de 3,5 Ghz ligt en deze vormt het probleem. In Nederland zijn de frequenties voor deze band nog niet geveild, onder meer omdat een afluisterstation van Defensie in het Friese Burum nog van die frequentie gebruikmaakt.

Verschillen

In bijvoorbeeld Frankrijk is die 3,5 Ghz-band, die de hoge snelheden mogelijk maakt maar waarvan de golven minder ver reiken, wel al in gebruik. Daar zijn geen problemen. De FAA haalt dat zelf ook aan en geeft aan dat er wel verschillen zijn met hoe het 5G-net daar is opgebouwd. Zo willen de Amerikaanse providers zendmasten met een veel hogere capaciteit plaatsen. Die gaan 2,5 keer zoveel stroom gebruiken en dus reiken de signalen ook verder.

In Frankrijk moeten de 5G-antennes ook naar beneden geknikt worden zodat de golven in de richting van de grond gaan. In de VS hoeft dat niet. Tenslotte worden er ook frequenties gebruikt die net iets verder van die van de vliegtuigapparatuur af liggen.

De komende tijd gaan de FAA, vliegtuigbouwers en makers van de hoogtemeters kijken of de storingen echt tot problemen kunnen leiden. Ook wordt gekeken of die opgelost kunnen worden. Als dat niet kan, dan moeten de hoogtemeters in veel vliegtuigen mogelijk vervangen worden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

6 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

6 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

6 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

7 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

9 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

10 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

11 uur geleden