Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

5G zit vliegtuigen dwars, maar alleen in de Verenigde Staten

5G zit vliegtuigen dwars, maar alleen in de Verenigde Staten

AMSTERDAM (ANP) - De luchtvaartsector is in rep en roer over de uitrol van 5G-netwerken in de Verenigde Staten. Die kunnen voor gevaar zorgen omdat die netwerken mogelijk de radiohoogtemeter storen die in elk vliegtuig aanwezig is. Bij landingen zonder goed zicht moeten piloten op die hoogtemeters kunnen vertrouwen, maar sommige types van die hoogtemeters gebruiken vrijwel dezelfde frequentie als de 5G-netwerken.

Dinsdag maakten de grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon bekend de uitrol rond meer Amerikaanse luchthavens te staken. Begin deze maand hadden ze al toegezegd in de buurt van vijftig luchthavens 5G een half jaar later aan te zetten, nu zijn daar nog eens 24 luchthavens bij gekomen.

Door die uitbreiding heeft luchtvaartmaatschappij KLM geen problemen. Het Nederlandse bedrijf vliegt alleen op grote luchthavens waarvoor het uitstel geldt. Bij andere luchtvaartmaatschappijen, met name Amerikaanse, leidden de 5G-problemen wel tot uitgestelde of omgeleide vluchten. Ook moesten ze in sommige gevallen de dienstregeling omgooien om vliegtuigen die geen last hebben van de storingen in te zetten op vliegvelden met 5G.

Meerdere frequenties

De Verenigde Staten zijn niet het eerste land waar 5G uitgerold wordt, maar in landen als Frankrijk en Japan leverde het snelle mobiele netwerk geen veiligheidsproblemen op. Volgens de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA komt dat door de manier waarop het netwerk in de VS wordt ingericht.

5G bestaat uit meerdere frequenties. Zo zijn er de bekende frequenties die eerdere mobiele dataverbindingen als 3G en 4G ook benutten. Die veroorzaken geen problemen. Bij 5G is er echter ook een hogere frequentieband die qua frequentie rond de 3,5 Ghz ligt en deze vormt het probleem. In Nederland zijn de frequenties voor deze band nog niet geveild, onder meer omdat een afluisterstation van Defensie in het Friese Burum nog van die frequentie gebruikmaakt.

Verschillen

In bijvoorbeeld Frankrijk is die 3,5 Ghz-band, die de hoge snelheden mogelijk maakt maar waarvan de golven minder ver reiken, wel al in gebruik. Daar zijn geen problemen. De FAA haalt dat zelf ook aan en geeft aan dat er wel verschillen zijn met hoe het 5G-net daar is opgebouwd. Zo willen de Amerikaanse providers zendmasten met een veel hogere capaciteit plaatsen. Die gaan 2,5 keer zoveel stroom gebruiken en dus reiken de signalen ook verder.

In Frankrijk moeten de 5G-antennes ook naar beneden geknikt worden zodat de golven in de richting van de grond gaan. In de VS hoeft dat niet. Tenslotte worden er ook frequenties gebruikt die net iets verder van die van de vliegtuigapparatuur af liggen.

De komende tijd gaan de FAA, vliegtuigbouwers en makers van de hoogtemeters kijken of de storingen echt tot problemen kunnen leiden. Ook wordt gekeken of die opgelost kunnen worden. Als dat niet kan, dan moeten de hoogtemeters in veel vliegtuigen mogelijk vervangen worden.

Meer uit Financieel

ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

35 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

42 minuten geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

59 minuten geleden
Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
WSJ: reorganisatie Walt Disney leidt tot opdoeken metaverseteam

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Walt Disney lijkt af te zien van plannen voor een zogeheten metaverse, een virtuele 3D wereld waarin mensen via internet kunnen bewegen, werken en afspreken met vrienden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden, die vertellen dat het team dat zich daarmee bezighield is opgedoekt.

1 uur geleden
Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen.

2 uur geleden
Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets. Die lijst wordt door Twitters algoritmes samengesteld uit tweets en Twitter-gebruikers die lijken op degene die een gebruiker al volgt en die populair zijn.

2 uur geleden