Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

50 minderjarige asielzoekers naar oude gevangenis in Maastricht

50 minderjarige asielzoekers naar oude gevangenis in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Ter Apel kunnen vanaf 12 september acht weken lang terecht in Maastricht. Het gaat om kinderen tussen 14 en 17 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen om er asiel aan te vragen. Ze worden gehuisvest in de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht.

In de voormalige gevangenis wonen nu ook al Oekraïense vluchtelingen. Volgens de gemeente is voor beide groepen, die in aparte vleugels worden ondergebracht, begeleiding en ondersteuning geregeld.

De stichting Nidos krijgt als wettelijk vertegenwoordiger de voogdij over de kinderen. De stichting zorgt voor de begeleiding van de jongeren 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Daarbij wordt erop toegezien dat de jongeren zich aan de huisregels houden.

School

De gemeente ziet het liefst dat de jongeren naar school gaan. "Omdat er een landelijk tekort is aan docenten kan het zijn dat er een alternatief programma op de locatie wordt samengesteld. Zoals sport en spel, taalles en creatieve bezigheden", aldus wethouder Anita Bastiaans. "We zetten in op het zoveel mogelijk normaal oppakken van het leven, waarbij kinderen deelnemen aan onderwijs of dagbesteding."

In Maastricht worden naast de vijftig jongeren ook al dertig asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in een vleugel van het gouvernement en tachtig mensen uit Ter Apel in voormalig schoolgebouw Don Bosco. Daarnaast zijn er zo’n 300 Oekraïense vluchtelingen in Overmaze gehuisvest.

"Als stadsbestuur beraden wij ons hoe we in deze crisissituatie toe kunnen werken naar een meer structurele aanpak en minder ad hoc oplossingen, aangezien een structurele, landelijke oplossing vooralsnog niet in zicht is", aldus Bastiaans.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

6 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

6 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

7 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

9 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

9 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

12 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

13 uur geleden