Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'50 miljard dollar nodig om pandemie wereldwijd aan te pakken'

'50 miljard dollar nodig om pandemie wereldwijd aan te pakken'

WASHINGTON (ANP) - Overheden van landen moeten extra geld uittrekken om de coronapandemie wereldwijd aan te pakken. Met die gezamenlijke oproep komen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens hen is er zo'n 50 miljard dollar aan financiering nodig voor het uitvoeren van een nieuwe routekaart, die onder meer moet zorgen voor een betere verspreiding van vaccins in de wereld.

"Het is inmiddels overduidelijk geworden dat er geen breedgedragen herstel zal zijn zonder een einde aan de gezondheidscrisis. Toegang tot vaccinatie is de sleutel tot beide", geven bestuurders van de organisaties aan in een verklaring die wordt gepubliceerd in tal van kranten in de wereld.

De oproep is gebaseerd op recent onderzoek van het IMF. Daaruit kwam naar voren dat er door het verschil in middelen een scheiding dreigt te ontstaan tussen rijke en arme landen. De wereld zou echter moeten inzetten op vaccinaties in alle landen.

Minimaal 40 procent

Eind 2021 moet in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd zijn, aldus deskundigen van het IMF. Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn en tegelijkertijd moet er voldoende getest worden en virusuitbraken actief worden opgespoord via bron- en contactenonderzoek.

Voor dit alles is 50 miljard dollar nodig, berekende de denktank. Die uitgave kan echter 9 biljoen dollar opleveren als daardoor de wereldeconomie weer sneller op zijn oude niveau is. Voor de rijke landen is de potentiële economische winst 1 biljoen dollar, waardoor het volgens het IMF "mogelijk de hoogst renderende publieke investering ooit" is.

Het geld zou moeten komen van donoren als publieke organisaties als ontwikkelingsbanken, maar ook van overheden. Met het geld moet onder meer Covax, dat vaccins levert aan arme landen, meer vaccins kunnen bestellen zodat de beschikbare productieruimte wordt vastgelegd. Ook moeten landen zorgen voor de vrije handel in ruwe materialen en geproduceerde vaccins. Met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden de afgelopen tijd beschuldigd van vaccinnationalisme, maar ook de Europese Unie heeft de export van vaccins tegengehouden.

Meer uit Financieel

Boeren: aardappelen, suikerbieten en fruit zijn dit jaar kleiner

DEN HAAG (ANP) - Aardappelen, suikerbieten en fruit zoals appels en peren zullen dit jaar kleiner uitvallen door de extreme droogte, verwacht boerenorganisatie ZLTO. De recente regenval is goed geweest voor de landbouw, maar het tekort aan water is zo groot dat dat niet door enkele regenbuien gedekt wordt, zegt een woordvoerder. "Iedere druppel telt, maar de realiteit is wel dat dit een druppel op de gloeiende plaat is."

13 minuten geleden
Dura Vermeer knapt landingsbaan Limburgs vliegveld op

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg is van plan bouwbedrijf Dura Vermeer de opdracht te gunnen voor het renoveren van de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat schrijft de Limburgse gedeputeerde Stefan Satijn (VVD) vrijdag aan Provinciale Staten.

34 minuten geleden
Duitsland mag energieslurpers te hulp schieten

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag bedrijven die veel energie verbruiken met tientallen miljarden euro's helpen om de kosten te dragen van hun CO2-uitstoot. De Europese Commissie staat de staatssteun toe, onder meer om te voorkomen dat bijvoorbeeld hoogovens of chemische fabrieken uitwijken naar het buitenland.

1 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.

1 uur geleden
Kabinet kijkt vooral naar koopkracht op langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemt het "vreselijk' dat mensen door de gestegen kosten van levensonderhoud niet meer kunnen rondkomen. "Die armoedeval is iets wat niet bij Nederland past." Daarom werkt het kabinet volgens haar hard aan maatregelen waardoor mensen ook op de langere termijn meer te besteden krijgen.

2 uur geleden
Logistieke zorgen Rijn ebben iets weg door stijgend Duits peil

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil van de Rijn bij een belangrijk punt van de rivier in Duitsland zal naar verwachting begin volgende week stijgen. Daardoor nemen de acute zorgen over de bevaarbaarheid van de rivier wat af.

2 uur geleden
FNV: CPB-cijfers laten zien dat er een fikse loongolf nodig is

UTRECHT (ANP) - Een fikse loongolf is nodig om de pijn van de "catastrofale koopkrachtcrisis" te verzachten. Dat zegt voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV in een reactie op de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

2 uur geleden