Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

50-jarige Vakantiebeurs nog springlevend

50-jarige Vakantiebeurs nog springlevend

UTRECHT (ANP) - Zelfs in tijden waar reizen massaal via het internet worden geboekt, blijft de Vakantiebeurs een publiekstrekker. Het evenement dat altijd midden januari op de agenda staat, trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers naar de Utrechtse Jaarbeurs. En dat is best een prestatie voor een beurs die in 2020 vijftig jaar bestaat bestaat, vindt beursmanager Bart Meijer van de Vakantiebeurs. Dit jaar vindt die plaats van 16 tot en met 19 januari.

Waar grote tentoonstellingen als de AutoRai al jaren zijn verdwenen, blijft de Vakantiebeurs voor veel mensen een nuttige en prettige bron van inspiratie, zo stelt hij. De beurs begon in 1970, destijds niet veel meer dan een verzameling standjes met folderrekken waar bestemmingen als Frankrijk en Spanje als bijzonder exotisch golden, schetst Meijer. "Sportvisserij Nederland was bijvoorbeeld een van de exposanten in 1970."

Met de opkomst van het massatoerisme in de jaren tachtig groeide de Vakantiebeurs explosief om vervolgens door de opkomst van het internet weer te krimpen. "De hoge bezoekersaantallen bewijzen dat de beurs in moderne vorm nog altijd bijzonder relevant is. Voor veel mensen is een bezoek een dag zomervakantie in de winter."

Interactie

De folders zijn er nog steeds, maar standaardstands zijn verdwenen. Exposanten zetten veel meer in op interactie. Bij de Vakantiebeurs moet het voelen alsof je op vakantie bent, zegt Meijer. "Beleving. Daar draait het om. Een dagje uit voor het hele gezin. Zo zijn er achttien theaters met tientallen optredens, twintig eetpleinen en themaroutes voor kinderen. Ook kun je de hoogte in op een klimmuur en kun je leren zeilen.

In totaal zijn er dit jaar 124 bestemmingen vertegenwoordigd. Enerzijds zijn dat bekende landen als Griekenland en Kroatië, anderzijds zijn er minder voor de hand liggende bestemmingen. "Denk aan Georgië of Colombia, populair geworden door Wie is de Mol. Maar ook ook een land als Namibië in Afrika is met een grote stand aanwezig."

Dat de beurs ook in e-commercetijdperk populair blijft, verbaast Meijer niet. "Op het internet zie je soms door de bomen het bos niet meer. De Vakantiebeurs geeft objectieve én commerciële informatie. Het wordt voor de bezoekers al gefilterd. Op de beurs word je echt verrast. Livecontact wordt weer steeds belangrijker bij het boeken of het oriënteren op reizen. Niet voor niets zie je het aantal reisadviseurs dat bij de mensen thuis komt explosief groeien."

Meer uit Binnenland

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

55 minuten geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

1 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

2 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

4 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

4 uur geleden
KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

4 uur geleden
Petitie tegen hogere btw op boeken 40.000 keer ondertekend

AMSTERDAM (ANP) - De petitie tegen een hoger btw-tarief op boeken is inmiddels 40.000 keer ondertekend. De organisatie is overweldigd door de vele reacties. "We wisten dat de aangekondigde verhoging van de btw op boeken naar 21 procent leeft onder lezers, maar dit overtreft onze verwachtingen. En dat terwijl de echte campagne met posters, boekenleggers, flyers en krantenadvertenties zelfs nog moet beginnen", laat de organisatie weten. De petitie staat sinds woensdag online.

4 uur geleden