
49 coronapatiënten op ic, laagste niveau sinds september 2020
ZEIST (ANP) - Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag nog 49 mensen met het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee bezetten voor het eerst sinds 17 september 2020 minder dan 50 coronapatiënten een bed op de ic. De druk op de zorg is echter nog niet voorbij, vertelt voorzitter van het LCPS Mark Kramer.
Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde woensdag met 80 naar 642. De laatste keer dat minder dan 700 patiënten met Covid-19 op de verpleegafdelingen lagen was eind oktober afgelopen jaar.
Ook het aantal opnames van mensen met het coronavirus daalt. Woensdag werden 6 coronapatiënten opgenomen op de ic en 42 op de verpleegafdelingen. In totaal liggen woensdag 691 patiënten met of door corona in het ziekenhuis, 87 minder dan een dag eerder. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.
Ziekteverzuim
Door het hoge ziekteverzuim zijn sommige zorginstellingen echter nog steeds overbelast, waarschuwt Kramer. "Het is belangrijk dat deze instellingen ondersteuning krijgen om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. Anders heeft iedereen in de zorg daar last van." In de eerste drie maanden van 2022 meldde bijna 10 procent van alle zorgmedewerkers zich ziek.
Daarnaast zijn de coronapatiënten nog steeds "extra" werk. "Jaarlijks komen 6,5 miljoen mensen met een acute vraag bij de huisarts of huisartsenpost", rekent Kramer voor. "Vandaar uit gaan zo'n 2 miljoen mensen naar de spoedeisende hulp. Daarvan worden ongeveer 700.000 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Elke coronapatiënt komt daar nog eens bovenop."
Huisartsenpraktijken
Nu grootschalig testen bij de GGD is afgeschaft, kunnen de coronabesmettingen beter aan de hand van de huisartsenpraktijken in de gaten worden gehouden, vindt de LCPS-voorzitter. "De drukte in de huisartsenpraktijken is een belangrijke indicator." Het is volgens Kramer de eerste plek waar mensen met klachten terechtkomen. "De huisartsenpraktijk kan de kanarie in de kolenmijn zijn. Als die kanarie omvalt, weet je dat een probleem kan ontstaan."
Als in het najaar een nieuwe mutatie van het coronavirus opnieuw zorgt voor veel ziekenhuisopnames, kan het LCPS overigens "razendsnel" paraat staan. De huidige "buffer" in de zorg is volgens Kramer echter onvoldoende. Hij vindt dat de capaciteit uitgebreid moet worden. "Dat begint al bij de huisarts. Zo moeten we voorkomen dat de zorginstellingen niet vollopen", aldus Kramer.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.
4 dagen geledenALMELO (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in geen enkel onderzocht snoepje van het merk Haribo cannabis aangetroffen. De politie meldt dat in een update over het onderzoek naar het snoepgoed. Dat ging van start na meldingen over kinderen die onwel waren geworden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.
5 dagen geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.
5 dagen geleden