Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

40.000 Syriërs uit Turks aardbevingsgebied terug naar Syrië

40.000 Syriërs uit Turks aardbevingsgebied terug naar Syrië

ANKARA (ANP/RTR) - Zo'n 40.000 Syriërs hebben het Turkse aardbevingsgebied verruild voor hun thuisland, zeggen functionarissen in Turkije en het door rebellen bezette noordwesten van Syrië. Zij zijn teruggekeerd om poolshoogte te nemen bij familie of om tijdelijk bij hen te logeren.

De Turkse autoriteiten hebben in de nasleep van de zware aardbevingen van begin deze maand besloten dat Syriërs tot zes maanden in het noordwesten van Syrië mogen verblijven zonder dat hun terugkeer naar Turkije onmogelijk wordt gemaakt. Steeds meer Syriërs maken gebruik van deze mogelijkheid. Door de bevingen zijn in Turkije bijna 2 miljoen mensen dakloos geworden.

Syrische vluchtelingen die in Turkije een tijdelijke verblijfsstatus hebben, konden sinds vorig jaar april niet meer op en neer reizen naar Syrië. Die maatregel werd door Ankara ingevoerd om de terugkeer van Syriërs naar hun eigen land te bevorderen. In Turkije wonen zo'n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen en het antivluchtelingensentiment groeit met de jaren.

In het noordwesten van Syrië, dat onder controle staat van verschillende tegenstanders van het Syrische regime, wonen ongeveer 4 miljoen mensen die al voor de aardbevingen afhankelijk waren van humanitaire hulp. Het land heeft sinds 2011 te maken met een burgeroorlog.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

33 minuten geleden
Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

1 uur geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

1 uur geleden
Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

2 uur geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

2 uur geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

3 uur geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

3 uur geleden