Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

LONDEN (ANP) - Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo’n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.

De aanwezigen luisterden aan het eind van de conferentie naar een videoboodschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Als iedereen de noodzakelijke stappen zet, komen we allemaal dichter bij ons gemeenschappelijke doel. Om gerechtigheid te laten winnen, om Oekraïne te laten winnen", zei hij.

"Dit was een belangrijke herinnering dat we ook na deze bijeenkomst alles moeten doen wat in onze macht ligt om Oekraïne te steunen", zei minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veilgheid) in haar slotwoord. "Nederland staat klaar." De Nederlandse bijdrage bestaat naast 1 miljoen euro vooral uit expertise bij het opsporingswerk in het land. Het gaat daarbij om onderzoeksteams onder leiding van de Koninklijke Marechaussee.

Technische ondersteuning

De hoofdaanklager van het ICC Karim Khan vroeg op de conferentie naast geld ook om allerlei vormen van technische ondersteuning. Net als Nederland sturen ook de Belgen en Tsjechen onderzoekers. Denemarken gaat helpen met de identificatie van slachtoffers en Ghana bij de bescherming van getuigen door ze elders onder te brengen, aldus Raab. Er zijn ook afspraken gemaakt over psychische hulp voor slachtoffers en later deze week wordt naar verwachting een overeenkomst gesloten om een ICC-kantoor te openen in Oekraïne zelf.

"Het belangrijkste is dat dit helpt om het recht te laten zegevieren", zei Yeşilgöz na afloop. "We weten dat er een oorlog gaande is en iedere dag dat we wachten met het verzamelen van bewijs, raken we belangrijke bewijsstukken kwijt. Er is geen tijd te verliezen."

Arrestatiebevel

Vrijdag kondigde het ICC aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Minister Raab erkende dat het moeilijk zal worden om hem daadwerkelijk achter de tralies te krijgen, maar acht het niet ondenkbaar. "Ik denk dat we de gerechtigheid aan onze kant hebben, dat we de geschiedenis aan onze kant hebben, maar dat we geduld moeten uitoefenen."

Yeşilgöz was medeorganisator van de conferentie omdat Nederland gastland is van het ICC. Dat is gevestigd in Den Haag.

Meer uit Buitenland

Helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord, is gevonden. Het hoofd van hulporganisatie de Iraanse Rode Halve Maan maakte dat maandagochtend vroeg bekend, en meldde daarbij dat de situatie "niet goed" is.

1 uur geleden
Lai Ching-te ingezworen als nieuwe president van Taiwan

TAIPEI (ANP/AFP) - Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als de nieuwe president van Taiwan. Ook zijn vice-president Hsiao Bi-khim ving tijdens de ceremonie officieel haar ambtstermijn aan.

1 uur geleden
Rusland stuurt reddingsteam na helikopterongeluk president Iran

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Rusland stuurt een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers naar Iran om mee te helpen zoeken naar de verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

4 uur geleden
Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

7 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

9 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

10 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

12 uur geleden