Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

4 jaar cel voor commando Sil A. voor drugs- en wapenhandel

4 jaar cel voor commando Sil A. voor drugs- en wapenhandel

ARNHEM (ANP) - Commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapensmokkel. Volgens de rechter heeft de 44-jarige A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote coketransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.

"Dat hij dit deed toen hij in dienst was als militair, maakt het nog erger. Hij had een voorbeeldfunctie, daar is hij niet zorgvuldig mee omgegaan", aldus de rechter. Volgens hem heeft A. het Korps Commandotroepen "enorme schade" toegebracht met zijn gedrag.

Volgens de rechtbank is ook bewezen dat A. als wapenhandelaar is opgetreden voor Gregory F., een jeugdvriend van hem F. is in 2021 aangehouden op Curaçao en recent veroordeeld tot negen jaar cel voor cocaïnehandel. Het onderzoek naar F. begon na de aanhouding van Ridouan Taghi in Dubai.

Neutraliseren

Het verhaal ging dat het lid van de elitetroepen ook contact had met Marengo-hoofdverdachte Taghi, tot A. verklaarde dat hij in 2019 was benaderd om Taghi te ontvoeren of 'neutraliseren" een eufemisme voor doden. Taghi was toen nog voortvluchtig, justitie was naarstig naar hem op zoek. De advocaten van Taghi hebben meerdere keren de rechtbank gevraagd om A. hierover te mogen horen in het Marengo-proces, maar dat verzoek is afgewezen.

Er was door het Openbaar Ministerie zes jaar cel tegen A. geëist. Het OM verdacht hem van meer drugs- en wapengerelateerde misdrijven, maar de rechtbank ziet daar geen onomstotelijk bewijs voor.

Tunnelvisie

A. heeft de aantijgingen altijd ontkend. Zijn advocaat had tijdens de behandeling van de zaak het OM en de Koninklijke Marechaussee "tunnelvisie" verweten. Volgens hem was er geen sprake van een eerlijk proces.

A. en zijn advocaat waren maandag niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat kan nog niet zeggen of ze in hoger beroep gaan.

Meer uit Binnenland

Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

1 minuut geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

17 minuten geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

50 minuten geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

1 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

1 uur geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

2 uur geleden