Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

BRUSSEL (ANP) - Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen een beslissing van de provincie Antwerpen om strengere milieunormen te stellen aan de fabriek van het bedrijf in Zwijndrecht, vlakbij de Nederlandse grens. De provincie besloot vorige week de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die de fabriek met afvalwater mag lozen per direct drastisch te beperken.

Volgens de nieuwe regels mag één liter afvalwater van de fabriek in Zwijndrecht nog maar 1 microgram bevatten van de chemicaliën PFOS, PFOA en PFOSA elk. Tot vorige week was dat nog 30 microgram. 3M maakt er bezwaar tegen dat de provincie geen overgangsperiode biedt om aan de nieuwe eisen te voldoen. Het kost echter tijd om nieuwe filtertechnieken te introduceren, stelt het bedrijf. Ook protesteert het ertegen dat de regels alleen gelden voor 3M en niet voor andere bedrijven. In een verklaring schrijft 3M dat zo 'grote rechtsonzekerheid voor vele bedrijven in België' ontstaat.

Over de 3M-fabriek in het Vlaamse Zwijndrecht bestaan al jaren grote zorgen. In juni waarschuwde de Vlaamse regering dat omwonenden beter geen groente en fruit uit hun eigen tuin kunnen eten, omdat de grond en het water in de wijde omtrek van Zwijndrecht ernstig vervuild zijn met PFOS. Deze gevaarlijke chemicaliën werden tot in 2002 in de fabriek gemaakt en lijken op die van Chemours waarmee delen van Dordrecht eerder vervuild raakten. Het chemische goedje is niet afbreekbaar en kan zich in bijvoorbeeld in de lever ophopen. Dat kan mensen ziek of onvruchtbaar maken.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid presenteert dinsdag de resultaten van een bloedonderzoek onder zo'n achthonderd omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of er wel of niet sprake is van zorgwekkende waarden.

Meer uit Buitenland

Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

3 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

3 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

4 uur geleden
Leger Noord-Korea simuleert nucleaire tegenaanvallen in oefening

PYONGYANG (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft toezicht gehouden op oefeningen waarin het leger nucleaire tegenaanvallen simuleerde, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. Met de oefeningen zou het land een "duidelijke waarschuwing aan zijn vijanden" hebben gegeven, aldus KCNA.

5 uur geleden
Hulporganisatie UNRWA voor Palestijnen moet neutraler worden

NEW YORK (ANP/DPA) - De organisatie voor hulp aan de Palestijnen, UNRWA, moet zich neutraler opstellen. Dat vindt een onafhankelijke groep deskundigen die onderzoek deed naar de VN-organisatie nadat Israël UNRWA-medewerkers ervan had beschuldigd terrorisme te steunen. Personeel zou de militante Palestijnse organisatie Hamas hebben geholpen bij de aanval van 7 oktober op Israël.

8 uur geleden
Biden belooft Zelensky snelle levering van militair steunpakket

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky spoedige levering van meer militair materieel in het vooruitzicht gesteld. Hij beloofde in een telefoongesprek dat zijn regering snel actie zal ondernemen als een steunpakket ter waarde van tientallen miljarden ook is goedgekeurd door de Senaat.

9 uur geleden
EU-landen doen Oekraïne geen toezeggingen voor meer wapens

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Ondanks het feit dat dit één van de belangrijkste agendapunten was van een speciale vergadering in Luxemburg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie samen.

11 uur geleden