Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

BRUSSEL (ANP) - Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen een beslissing van de provincie Antwerpen om strengere milieunormen te stellen aan de fabriek van het bedrijf in Zwijndrecht, vlakbij de Nederlandse grens. De provincie besloot vorige week de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die de fabriek met afvalwater mag lozen per direct drastisch te beperken.

Volgens de nieuwe regels mag één liter afvalwater van de fabriek in Zwijndrecht nog maar 1 microgram bevatten van de chemicaliën PFOS, PFOA en PFOSA elk. Tot vorige week was dat nog 30 microgram. 3M maakt er bezwaar tegen dat de provincie geen overgangsperiode biedt om aan de nieuwe eisen te voldoen. Het kost echter tijd om nieuwe filtertechnieken te introduceren, stelt het bedrijf. Ook protesteert het ertegen dat de regels alleen gelden voor 3M en niet voor andere bedrijven. In een verklaring schrijft 3M dat zo 'grote rechtsonzekerheid voor vele bedrijven in België' ontstaat.

Over de 3M-fabriek in het Vlaamse Zwijndrecht bestaan al jaren grote zorgen. In juni waarschuwde de Vlaamse regering dat omwonenden beter geen groente en fruit uit hun eigen tuin kunnen eten, omdat de grond en het water in de wijde omtrek van Zwijndrecht ernstig vervuild zijn met PFOS. Deze gevaarlijke chemicaliën werden tot in 2002 in de fabriek gemaakt en lijken op die van Chemours waarmee delen van Dordrecht eerder vervuild raakten. Het chemische goedje is niet afbreekbaar en kan zich in bijvoorbeeld in de lever ophopen. Dat kan mensen ziek of onvruchtbaar maken.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid presenteert dinsdag de resultaten van een bloedonderzoek onder zo'n achthonderd omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of er wel of niet sprake is van zorgwekkende waarden.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
sluiten tot er afdoend werkende filtersystemen zijn geplaatst. dat hadden ze jaaaaren geleden al moeten doen.
volijke 1 maand geleden
3M heeft jaren tijd gehad om uit eigen beweging zijn verantwoordelijkheid te nemen om bijvoorbeeld filters te plaatsen. Net zoals die andere Amerikaanse neef in Dordrecht die dat onder dwang heeft moeten laten realiseren. Het is schandalig en misplaatst dat ze hierover gaan zitten miepen. Het enige punt dat ze hebben dat andere bedrijven in de omgeving nog ontzien worden. Hier ligt nog een aardig klusje voor de Belgische overheid!!!

Meer uit Buitenland

Shell mag van rechter naar olie zoeken voor kust Zuid-Afrika

GRAHAMSTOWN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell mag seismisch onderzoek doen voor de oostkust van Zuid-Afrika om naar olie te zoeken. Dat heeft een Zuid-Afrikaanse rechter bepaald. Greenpeace en andere milieuorganisaties wilden het onderzoek voorkomen omdat het schade zou toebrengen aan de natuur en aan de dieren die daar zwemmen, zoals walvissen.

46 minuten geleden
Snelste stijging aantal coronabesmettingen Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/RTR) - In Zuid-Afrika stijgt het aantal coronabesmettingen sneller dan ooit tevoren vanwege de Omikron-variant. De hoofdwetenschapper van het Zuid-Afrikaanse instituut voor overdraagbare ziekten, Michelle Groome, zegt dat vooral veel meer kinderen besmet zijn geraakt dan bij eerdere varianten.

1 uur geleden
Maria Ressa mag van Filipijnse rechter naar uitreiking Nobelprijs

MANILLA (ANP) - De Filipijnse Nobelprijswinnares en journalist Maria Ressa mag van een Filipijnse rechter naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in de Noorse hoofdstad Oslo. Een journalist van het nieuwsmedium Rappler, opgericht door Ressa, heeft op Twitter foto's van de rechtbankdocumenten geplaatst.

2 uur geleden
Belgische artsen willen competities kindersport stopzetten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) en het kenniscentrum Gezond Sporten willen dat de sportcompetities voor kinderen minstens tot kerst worden stopgezet. Zo moet worden voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het sporten verspreidt.

2 uur geleden
Baldwin ontkent verantwoordelijkheid schietpartij in tv-interview

LOS ANGELES (ANP) - Alec Baldwin voelt zich "niet schuldig" na de fatale schietpartij op de set van de film Rust. In een tv-interview met de Amerikaanse zender ABC zei hij donderdag dat "iemand hier verantwoordelijk voor is, maar ik dat niet ben. Als ik het idee had gehad dat dat wel zo was, had ik misschien wel een einde aan mijn leven gemaakt."

6 uur geleden
Vijf Omikron-besmettingen vastgesteld in New York

NEW YORK (ANP) - In de Amerikaanse staat New York zijn vijf besmettingen met de nieuwe Omikron-variant vastgesteld. De gouverneur van de staat, Kathy Hochul, meldde dat donderdag. "Laat me duidelijk zijn: dit is geen reden tot ongerustheid. We wisten dat deze variant eraan zat te komen en we hebben de middelen om de verspreiding te stoppen", aldus Hochul in een tweet.

7 uur geleden
Canada registreert recordtemperatuur van 22,5 graden in winter

VANCOUVER (ANP) - Canadese meteorologen hebben deze week in het westen van het land recordtemperaturen van 22,5 graden Celsius gemeten. Afgelopen zomer werd de regio getroffen door historische hittegolven en sinds september is er veel hitte vanuit de subtropen overgewaaid.

8 uur geleden