Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

BRUSSEL (ANP) - Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen een beslissing van de provincie Antwerpen om strengere milieunormen te stellen aan de fabriek van het bedrijf in Zwijndrecht, vlakbij de Nederlandse grens. De provincie besloot vorige week de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die de fabriek met afvalwater mag lozen per direct drastisch te beperken.

Volgens de nieuwe regels mag één liter afvalwater van de fabriek in Zwijndrecht nog maar 1 microgram bevatten van de chemicaliën PFOS, PFOA en PFOSA elk. Tot vorige week was dat nog 30 microgram. 3M maakt er bezwaar tegen dat de provincie geen overgangsperiode biedt om aan de nieuwe eisen te voldoen. Het kost echter tijd om nieuwe filtertechnieken te introduceren, stelt het bedrijf. Ook protesteert het ertegen dat de regels alleen gelden voor 3M en niet voor andere bedrijven. In een verklaring schrijft 3M dat zo 'grote rechtsonzekerheid voor vele bedrijven in België' ontstaat.

Over de 3M-fabriek in het Vlaamse Zwijndrecht bestaan al jaren grote zorgen. In juni waarschuwde de Vlaamse regering dat omwonenden beter geen groente en fruit uit hun eigen tuin kunnen eten, omdat de grond en het water in de wijde omtrek van Zwijndrecht ernstig vervuild zijn met PFOS. Deze gevaarlijke chemicaliën werden tot in 2002 in de fabriek gemaakt en lijken op die van Chemours waarmee delen van Dordrecht eerder vervuild raakten. Het chemische goedje is niet afbreekbaar en kan zich in bijvoorbeeld in de lever ophopen. Dat kan mensen ziek of onvruchtbaar maken.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid presenteert dinsdag de resultaten van een bloedonderzoek onder zo'n achthonderd omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of er wel of niet sprake is van zorgwekkende waarden.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

3 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

7 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

9 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

14 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

15 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

15 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

18 uur geleden