
37 Nederlanders nog in race om astronaut te worden
NOORDWIJK (ANP) - Twintig mannen en zeventien vrouwen uit Nederland maken nog kans om astronaut te worden. Ze zijn door de eerste selectieronde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gekomen.
Bijna duizend Nederlanders hadden zich aangemeld. Van hen is dus bijna 3,8 procent door. Alleen in Litouwen zijn naar verhouding nog meer mensen afgevallen. In Denemarken hebben naar verhouding de meeste kandidaten de eerste schifting overleefd; 14,5 procent is nog in de race.
In totaal zijn 1361 Europeanen nog in beeld. Het zijn 831 mannen en 530 vrouwen. De ESA heeft donderdag de cijfers per land bekendgemaakt. Frankrijk heeft de meeste ijzers in het vuur, namelijk 404 kandidaat-astronauten. Daarna volgen Duitsland (194), het Verenigd Koninkrijk (166) en Italië (159). Hongarije en Roemenië zijn de enige landen waar meer vrouwen dan mannen kans maken om aangenomen te worden.
ISS
De ESA wil in oktober de namen van de nieuwe astronauten onthullen. Zij gaan naar het internationale ruimtestation ISS, en misschien ooit naar een nieuw ruimtestation rond de maan.
Bij de vorige selectieronde, in 2008, waren er in totaal 8413 aanmeldingen. Onder hen waren meer dan 200 Nederlanders. Zes mensen kwamen door de selectie en werden aangenomen: een Italiaan en een Italiaanse, een Duitser, een Brit, een Fransman en een Deen. Die zijn in de afgelopen jaren allemaal naar het internationale ruimtestation ISS gegaan. Bij de ronde daarvoor, in 1998, werd de Nederlander André Kuipers aangenomen.
Lichte lichamelijke handicap
De ESA zoekt ook astronauten met een lichte lichamelijke handicap. Het gaat bijvoorbeeld om mensen bij wie het ene been aanzienlijk korter is dan het andere been, mensen die een onderbeen missen en om mensen die korter dan 1,30 meter zijn. Zij kunnen 'parastronaut' worden. Uit die groep kwamen 257 aanmeldingen, onder wie 13 Nederlanders. Van de 257 zijn nog 27 in de race. Het is niet bekend of onder hen ook Nederlanders zijn.
Tot nu toe zijn vier geboren Nederlanders in de ruimte geweest. Lodewijk van den Berg uit het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil was begin 1985 de eerste. Hij maakte zijn ruimtevlucht nadat hij was genaturaliseerd tot Amerikaan. Wubbo Ockels was eind 1985 de eerste Nederlandse burger in een baan rond de aarde. Van den Berg en Ockels vlogen beiden in de spaceshuttle Challenger. André Kuipers is de meest ervaren Nederlandse astronaut. Hij ging in april 2004 anderhalve week naar het ruimtestation ISS. Daar verbleef hij ook van december 2011 tot juli 2012. De toen 18-jarige Oliver Daemen uit Oisterwijk kwam vorig jaar net buiten de dampkring, als toerist in een commerciële vlucht.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
15 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden