Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

34 aanhoudingen na rellen in Spanje om opsluiting rapper

34 aanhoudingen na rellen in Spanje om opsluiting rapper

BARCELONA (ANP) - Spaanse agenten hebben 34 mensen opgepakt nadat voor de vijfde dag op rij rellen ontstonden toen demonstranten actievoerden tegen de opsluiting van rapper Pablo Hasél. In Barcelona werden 31 relschoppers aangehouden vanwege "openbare wanorde en plunderingen", in Lleida een en twee in Tarragona, maakte de politie in de nacht van zaterdag op zondag bekend.

Actievoerders in Barcelona gooiden ruiten in van winkels, bekogelden de politie met flessen en wierpen barricades op met in brand gestoken containers. Ook werd er een brandje gesticht bij een beursgebouw. Bij ongeregeldheden op vrijdag waren bankgebouwen doelwit van demonstranten. De politie gebruikte rubberkogels om de menigte uiteen te drijven.

Bij het protest in Barcelona zouden duizenden mensen aanwezig zijn. De politie spreekt van 6000 actievoerders. Ook elders in Spanje vonden wederom protesten plaats, onder meer in Madrid en Pamplona, maar die verliepen voornamelijk vreedzaam. In Catalonië waren er behalve in Barcelona ook acties in Tarragona, Sabadell, Lleida, Girona en Reus, meldden lokale media.

In heel Spanje gaan sinds dinsdag honderden mensen de straat op om te demonstreren voor de vrijlating van Hasél. De rapper werd dinsdag opgepakt nadat hij in 2018 was veroordeeld tot negen maanden cel vanwege majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten.

Hasél weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lleida. Veel demonstranten noemen zijn arrestatie een inperking van de vrijheid van meningsuiting in Spanje.

Meer uit Buitenland

Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

33 minuten geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

49 minuten geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

1 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

3 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

5 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

5 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

12 uur geleden