Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

3300 aanvragen voor STAP-opleidingsbudget afgewezen

3300 aanvragen voor STAP-opleidingsbudget afgewezen

DEN HAAG (ANP) - In de laatste ronde van de STAP-subsidieregeling zijn ruim 3300 aanvragen niet toegekend omdat de opleiding niet voldoet aan de voorwaarden. In de vierde tranche van de regeling werden 44.000 aanvragen ingediend. Bij 1500 aanvragen wordt nog getoetst of deze al dan niet toegekend zal worden. Daarover moet binnen een paar weken duidelijkheid zijn.

De STAP-regeling is bedoeld voor mensen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het idee is dat ze door het volgen van een cursus, training of opleiding hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Voor dit jaar zijn er vijf aanvraagperiodes voor de STAP-regeling. Elke twee maanden gaat het aanvraagloket open. De regeling is ter vervanging van de belastingaftrek voor studiekosten.

160 miljoen euro

Per persoon is een keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1000 euro, zolang er budget is. De subsidie gaat naar de opleider, niet direct naar de aanvrager. In totaal is er dit jaar 160 miljoen euro beschikbaar, waarmee minimaal 160.000 mensen een opleiding kunnen volgen. Volgend jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar in zes aanvraagperiodes.

Mensen die hun aanvraag afgewezen zagen worden, omdat de opleiding niet voldoet aan de regels, krijgen de kans om een nieuwe opleiding te kiezen. Sinds de start van de STAP-subsidieregeling in maart zijn ook al honderden opleidingen uit het register verwijderd omdat ze bijvoorbeeld niet arbeidsmarktgericht zijn. Ook lopen er nog diverse onderzoeken naar misbruik van de regeling. Onderzoek van RTL Nieuws wees eerder uit dat opleiders de STAP-regeling gebruiken om er zelf vooral ook financieel wijzer van te worden.

MBO'ers

Net als in voorgaande periodes werd ruim de helft van de aanvragen gedaan door mensen die maximaal een mbo-opleiding afgerond hebben. Daarbij willen de meeste mensen zich bijscholen om hun huidige werk beter te kunnen doen. Bijna een derde van de aanvragen ging naar mensen tussen de 30 en 40 jaar. Ruim een vijfde van de aanvragers is 50-plus.

In de afgelopen vier periodes hebben zo'n 155.000 mensen al een STAP-budget toegekend gekregen.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

30 minuten geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

2 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

2 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

4 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

4 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

4 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

4 uur geleden