
33 verzetsstrijders herdacht op vliegbasis in Soesterberg
SOEST (ANP) - Op de vliegbasis in Soesterberg zijn dinsdagmiddag 33 Nederlandse verzetsmannen herdacht, op de plek waar zij op 19 november 1942 werden vermoord door de Duitsers. Het waren "verzetsstrijders van het eerste uur" die deel uitmaakten van verschillende verzetsgroepen in het land, aldus de organisatie van het evenement Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg.
De executie gebeurde buiten het gehoor en zicht van de inwoners van de Utrechtse plaats, maar er gingen wel geruchten. Na de Tweede Wereldoorlog werd op de vliegbasis een massagraf gevonden. Daar staat nu een monument met alle 33 namen.
Vijftien van de "33 van Soesterberg" maakten deel uit van de verzetsgroep Deventer-Twello-Terwolde-Voorst en daarom sprak Paula Jorritsma-Verkade, burgemeester van Voorst, tijdens de plechtigheid. Zij haalde in haar toespraak het verhaal aan van de 44-jarige Cornelis Lugthart uit Voorst, die zijn "vastberaden strijd tegen onrecht, fascisme en nazisme" 82 jaar geleden met de dood moest bekopen. Lugthart reed in een wagentje omdat hij bij een bedrijfsongeval zijn benen had verloren. In dat wagentje zat een verborgen vak waarin hij tijdens de oorlog illegaal drukwerk vervoerde.
Plechtigheid
Loco-burgemeester van Soest Karin Scholten vroeg zich tijdens de plechtigheid af hoe "iemand de kant kan kiezen van een gewetenloze bezetter en zijn eigen landgenoten, die zich met ziel en zaligheid inzetten voor een vrij Nederland, verraden? Ik vind dat onbegrijpelijk." Veel van de verzetsmannen werden verraden.
Ook trok Scholten de vergelijking met het heden, nu er nog altijd oorlog is. Zij denkt dat "we alleen vooruit kunnen wanneer we de gevoelens over het verleden niet cultiveren. Helden zijn niet alleen verzetsstrijders, zoals deze 33, die hun leven gaven voor onze vrijheid. Helden zijn ook diegenen die de moed hebben om het verleden achter zich te laten, en te kiezen voor een toekomst voor hun kinderen zonder geweld."
Tijdens de herdenking legden basisschoolkinderen 33 witte rozen en lazen zij de namen voor van de omgekomen verzetsstrijders.
Meer uit Binnenland
MARGRATEN (ANP) - De Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten heeft zondag de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de gemeente Eijsden-Margraten gekregen, namelijk een gouden erepenning. Volgens de Zuid-Limburgse gemeente is al tachtig jaar sprake van een "unieke en waardevolle band met de gemeente en de gemeenschap". Die is onder meer ontstaan door een adoptieprogramma dat in 1945 is opgezet, waarbij geïnteresseerden een graf kunnen adopteren en er op gezette tijden bloemen leggen.
29 minuten geledenMARGRATEN (ANP) - We moeten blijven investeren in het verdedigen van de vrijheid waarvoor geallieerde militairen in de Tweede Wereldoorlog zo hard hebben gevochten. Daarom is het belangrijk om tijdens de komende NAVO-top de eenheid te waarborgen, om te laten zien dat hun offer niet voor niets is geweest. Dat zei minister-president Dick Schoof zondag bij de jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Hij sprak van een "morele verplichting" die we aan de omgekomen soldaten verschuldigd zijn.
3 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De verdachte die zaterdagavond werd gearresteerd na een explosie aan de Van Leeuwenhoeklaan in Zoetermeer is een 35-jarige man uit Exloo. Door de ontploffing die vermoedelijk is veroorzaakt door zwaar vuurwerk raakten drie mensen gewond. Een van hen, een 31-jarige man uit Zoetermeer, moest naar het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis.
4 uur geledenVELDDRIEL (ANP) - Op de Drielse Veldweg in het Gelderse Velddriel zijn zaterdagavond iets voor middernacht twee tieners aangereden door een automobilist, bevestigt de politie na berichtgeving door Omroep Gelderland. De twee jongens van 17 en 19 jaar reden op één fiets, die door het ongeluk doormidden brak. Een van de twee liep daarbij ernstig beenletsel op.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vicepremier Fleur Agema (Volksgezondheid, PVV) heeft vrijdag ruzie gehad met minister-president Dick Schoof over het aanvullend zorgakkoord. Agema wilde dat onderwerp op de agenda van de ministerraad, Schoof hield dat tegen. In het televisieprogramma Buitenhof ontkent ze te hebben gedreigd met aftreden.
5 uur geledenOSS (ANP) - De bestuurder van de auto die betrokken was bij een ongeluk in Oss waarbij zaterdagavond een 17-jarige jongen om het leven kwam zit vast. Het gaat om een 36-jarige man uit de Noord-Brabantse stad. Hij was niet onder invloed van drugs of alcohol, meldt de politie zondag.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin heeft zondagochtend Amsterdam gefeliciteerd met het 750-jarig bestaan. Hij deed dat zondagochtend tijdens de eucharistieviering in de co-kathedrale basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam. Parolin is na paus Leo XIV de hoogste vertegenwoordiger van de katholieke kerk wereldwijd.
7 uur geleden