Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

33 aanhoudingen in Amsterdam, maar ook vreedzame demonstraties

33 aanhoudingen in Amsterdam, maar ook vreedzame demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag op verschillende plekken in Amsterdam aanhoudingen verricht, onder meer vanwege het bezit van een slagwapen, het hebben van een taser en het schoppen richting een journalist. Een 'spontane' demonstratie op het Museumplein werd afgebroken, waarbij de politie met voorwerpen werd bekogeld. Daarnaast verliepen meerdere kleine demonstraties in de hoofdstad "vreedzaam", aldus de gemeente.

De omgeving van het Museumplein was aangewezen als veiligheidsrisicogebied omdat er, na rellen in de afgelopen weken, opnieuw aanwijzingen waren dat mensen uit waren op gewelddadige confrontaties daar. Op het Valeriusplein, een kilometer van het Museumplein vandaan, werden 25 mensen aangehouden, "omdat er tekenen waren dat deze personen onderdeel uitmaakten van een georganiseerde groep met als risico verstoring van de openbare orde", meldt de politie.

In een auto die onderweg was naar Amsterdam werd bij een controle een slagwapen gevonden. Alle drie de inzittenden werden aangehouden. In een ander voertuig trof de politie bij controle een taser aan, waarvoor een persoon is aangehouden. Nog vier mensen werden om verschillende redenen rondom het Museumplein opgepakt, een van hen schopte richting een journalist. In totaal arresteerde de politie 33 mensen in de hoofdstad.

Spontane demonstratie

Ondanks een demonstratieverbod ontstond zondagmiddag op het Museumplein een 'spontane' demonstratie, waarbij 600 mensen aanwezig waren die geen afstand hielden. Zij werden verzocht het plein te verlaten. Daar werd geen gehoor aan gegeven en politie werd met voorwerpen bekogeld. Na het uitgeven van een noodbevel was het plein rond 16.30 uur door politie en ME "beheerst ontruimd", aldus de gemeente.

Op andere plekken in de stad werden ook demonstraties gehouden. De gemeente meldt dat deze "vreedzame, kleinschalige demonstraties goed verlopen" zijn. Deze waren van te voren aangemeld en met de organisaties werden vooraf afspraken gemaakt rondom de coronamaatregelen. In het Vondelpark werden bijvoorbeeld stippen gezet om anderhalve meter afstand te bewaren.

Meer uit Binnenland

Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

39 minuten geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

1 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

5 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

6 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

6 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

8 uur geleden
Zes mensen naar ziekenhuis door vermoedelijke straatrace Helmond

HELMOND (ANP) - Door een vermoedelijke straatrace tussen twee auto’s zijn zaterdagavond in Helmond zes mensen in het ziekenhuis beland. Op de Europaweg botste een van de twee auto’s achterop een taxibusje, dat stilstond voor een stoplicht.

8 uur geleden