Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'305 miljoen voltijdsbanen verdwijnen door coronacrisis'

'305 miljoen voltijdsbanen verdwijnen door coronacrisis'

GENÈVE (ANP) - Door de coronacrisis is er in het tweede kwartaal ruim een tiende minder werk op de wereld. Dat komt neer op het verdwijnen van 305 miljoen voltijdsbanen, voorspelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarmee is de VN-organisatie pessimistischer geworden dan begin deze maand. Toen voorspelde de ILO nog een verlies van 195 miljoen voltijdsbanen.

In het eerste kwartaal verdwenen al zo'n 130 miljoen voltijdsbanen ten opzichte van eind vorig jaar. Met name Noord- en Zuid-Amerika en Europa en Centraal-Azië krijgen te maken met veel banenverlies, voorspelt de ILO. Eerder sprak de organisatie nog vooral over banenverlies in Europa, Azië en de Arabische Wereld.

Inmiddels woont nog 68 procent van de werknemers in een land waar beperkingen op werk van kracht waren of werden aangeraden vanwege het virus. Twee weken geleden was dat nog 81 procent, maar het opheffen van veel beperkingen in China zorgde voor verlichting.

Risico

Zo'n 436 miljoen bedrijven wereldwijd lopen een ernstig risico door de verstoringen die de coronamaatregelen met zich meebrengen. Meer dan de helft van die bedrijven, ongeveer 232 miljoen stuks, zijn winkels of groothandels.

De ILO wijst ook op de desastreuze gevolgen van coronamaatregelen voor werknemers in de informele economie. Dat zijn mensen die niet in de officiële economische cijfers worden meegeteld omdat ze bijvoorbeeld zwart werken of niet ingeschreven staan. In veel opkomende economieën geldt dit voor bijvoorbeeld straatverkopers en mensen die bruikbare spullen uit het afval verzamelen. Die mensen worden het hardst getroffen door de lockdown omdat ze geen vangnet hebben.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Goldman en DWS overwegen bod op investeringstak NN'

DEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management en Duitse verzekeraar DWS bereiden zich voor om een bod te doen op de investeringstak van de Nederlandse verzekeraar NN Group, meldt The Financial Times op basis van ingewijden. De twee zouden ongeveer 1,4 miljard euro overhebben voor de overname, aldus een van de bronnen.

14 uur geleden
Premier hoopt op meer investeringen in Spanje van Apple

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Spanje hoopt op meer investeringen van het Amerikaanse techbedrijf Apple. Daarmee kan het land een economische boost krijgen, die hard nodig is na de coronapandemie, meent de Spaanse premier Pedro Sanchez, die met Apple-topman Tim Cook een ontmoeting had. Volgens Sanchez gaf Apple aan interesse te hebben in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en televisieproducties in zijn land.

15 uur geleden
Chinese toezichthouder: Tencent moet muziekrechten afstaan

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Tencent moet van de Chinese mededingingsautoriteit binnen een maand afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music, een bedrijf dat Tencent in 2016 overnam. Ook krijgt Tencent een boete van een half miljoen yuan, omgerekend bijna 66.000 euro. Volgens de toezichthouder, die onderzoek deed naar de overname, was die in strijd met de regelgeving, deels vanwege het niet goed informeren van de waakhond.

16 uur geleden
Musk: Teslafabriek in India kan er komen

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - Als het Tesla lukt om auto's te exporteren naar India, is een Teslafabriek in het land ook "zeer waarschijnlijk", zei topman Elon Musk op Twitter. De fabrikant van elektrische auto's probeert momenteel vanwege een mogelijke uitbreiding naar India de importtarieven in het land omlaag te krijgen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Productieproblemen bij Nike en Adidas door sluiten fabrieken

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - Enkele van de grotere schoenen- en kledingmerken zoals Nike en Adidas hebben productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië. Een aantal bedrijven dat producten maakt voor de merken zegt dat de autoriteiten fabrieken dichtgooien om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kenners vrezen mede door de lage vaccinatiegraad in de regio nog meer productieproblemen. Dat kan weer gevolgen hebben voor het feestdagenseizoen.

18 uur geleden
General Motors klaagt aan Ford aan om schenden handelsmerk

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Autofabrikant General Motors (GM) klaagt branchegenoot Ford aan voor het schenden van een handelsmerk op een besturingstechnologie die gebruikt wordt voor hands-freefuncties. Dat staat in documenten die zijn ingediend bij een lokale lokale rechtbank in Californië. GM wil met de rechtszaak twee eigen merken beschermen, nadat Ford in april een geautomatiseerd systeem een andere naam gaf die erg veel lijkt op die van de GM-systemen.

19 uur geleden
Recordstanden Wall Street door optimisme over bedrijfswinsten

NEW YORK (AFN/RTR) - Alle drie de grote beursgraadmeters in New York zijn vrijdag op records gesloten. Beleggers waren optimistisch gestemd omdat bedrijven deze cijferperiode over het algemeen goede resultaten overleggen. Ze lieten hun stemming zelfs niet verpesten door een wat tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid van de Amerikaanse dienstensector of het toenemende aantal coronabesmettingen in veel landen door de Delta-variant van het coronavirus.

1 dag geleden