Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'305 miljoen voltijdsbanen verdwijnen door coronacrisis'

'305 miljoen voltijdsbanen verdwijnen door coronacrisis'

GENÈVE (ANP) - Door de coronacrisis is er in het tweede kwartaal ruim een tiende minder werk op de wereld. Dat komt neer op het verdwijnen van 305 miljoen voltijdsbanen, voorspelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarmee is de VN-organisatie pessimistischer geworden dan begin deze maand. Toen voorspelde de ILO nog een verlies van 195 miljoen voltijdsbanen.

In het eerste kwartaal verdwenen al zo'n 130 miljoen voltijdsbanen ten opzichte van eind vorig jaar. Met name Noord- en Zuid-Amerika en Europa en Centraal-Azië krijgen te maken met veel banenverlies, voorspelt de ILO. Eerder sprak de organisatie nog vooral over banenverlies in Europa, Azië en de Arabische Wereld.

Inmiddels woont nog 68 procent van de werknemers in een land waar beperkingen op werk van kracht waren of werden aangeraden vanwege het virus. Twee weken geleden was dat nog 81 procent, maar het opheffen van veel beperkingen in China zorgde voor verlichting.

Risico

Zo'n 436 miljoen bedrijven wereldwijd lopen een ernstig risico door de verstoringen die de coronamaatregelen met zich meebrengen. Meer dan de helft van die bedrijven, ongeveer 232 miljoen stuks, zijn winkels of groothandels.

De ILO wijst ook op de desastreuze gevolgen van coronamaatregelen voor werknemers in de informele economie. Dat zijn mensen die niet in de officiële economische cijfers worden meegeteld omdat ze bijvoorbeeld zwart werken of niet ingeschreven staan. In veel opkomende economieën geldt dit voor bijvoorbeeld straatverkopers en mensen die bruikbare spullen uit het afval verzamelen. Die mensen worden het hardst getroffen door de lockdown omdat ze geen vangnet hebben.

Meer uit Financieel

Rosneft waarschuwt voor stijgende brandstofprijzen in Duitsland

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische olieconcern Rosneft waarschuwt dat de productie bij een raffinaderij in Brandenburg drastisch kan dalen door de naderende importstop voor olie uit Rusland. Dat kan ertoe leiden dat de prijzen van benzine en diesel in heel Duitsland verder omhooggaan, aldus het bedrijf.

41 minuten geleden
Reizigers Schiphol hoeven nog niet buiten te wachten

SCHIPHOL (ANP) - Reizigers die zaterdag vroeg vertrokken vanaf Schiphol hoefden niet buiten in de rij te staan. Dat meldt de luchthavenexploitant. Daarbij lopen rijen momenteel "goed door". Net als de voorbije dagen monitort Schiphol de hitte.

2 uur geleden
VS willen handelsbetrekkingen met Taiwan aanhalen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten gaan de handel met Taiwan opvoeren in een reactie op het "provocerende" gedrag van China, zo meldde het Witte Huis. Daarbij dringen de VS aan op het recht van lucht- en zeedoorgang in de Straat van Taiwan.

4 uur geleden
Hittegolf Europa raakt suikerbietenoogst, mogelijk minder snoep

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners.

4 uur geleden
Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

13 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

14 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

14 uur geleden