Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

30.000 Nederlandse platte oesters uitgezet in de Noordzee

30.000 Nederlandse platte oesters uitgezet in de Noordzee

MIDDELBURG (ANP) - In de Zeeuwse Voordelta vlakbij de Brouwersdam zijn door duikers 30.000 platte oesters uitgezet. Deze soort komt in de Nederlandse Noordzee nauwelijks meer voor. Daarom begon de organisatie De Rijke Noordzee deze zomer de schelpdieren te kweken en kon het de jonge oesters deze winter uitzetten. De oesters zijn bedoeld voor het herstellen van de natuur en niet om opgegeten te worden.

"Platte oesters kweken is lastig, dus we zijn ontzettend blij dat het gelukt is", zegt Erwin Coolen, programmadirecteur van De Rijke Noordzee. Die organisatie, een initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee, zet zich in voor het herstel van de oesterbanken. De platte oester komt in Nederland bijna niet voor doordat oesterbanken verdwenen zijn door visserij en scheepvaart.

Het kweken van de platte oester is ingewikkeld, omdat oesterlarven vaak sterven voordat ze volgroeid zijn. Bovendien hebben de oesters last van een veelvoorkomende parasiet, de Bonamia ostreae. Bonamia veroorzaakt bij platte oesters ontstekingen, die na een aantal jaar dodelijk kunnen zijn.

Mijlpaal

De gekweekte oesters zijn niet besmet met deze parasiet. "Een mijlpaal, een ziektevrije populatie oesters in de Noordzee komt weer een stap dichterbij", zegt Coolen. De duikers hebben de gezonde oesters nu dus uitgezet op de zeebodem, al is nog wel de vraag of ze het overleven.

De Rijke Noordzee wil uiteindelijk dat er schelpdierbanken tussen windmolens komen in windparken. Daarmee krijgen die windparken een dubbele functie, "energie leveren én natuurversterking". "Een oesterbank laat de natuur onder water weer floreren. Het geeft andere dieren beschutting, zorgt voor voedsel en schoon water, dé basis van een gezond ecosysteem", aldus Coolen.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

8 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

11 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

13 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

15 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

15 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

17 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

21 uur geleden