Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

30 procent aandeelhouders TotalEnergies steunt klimaatresolutie

30 procent aandeelhouders TotalEnergies steunt klimaatresolutie

PARIJS (ANP) - Op de jaarlijkse vergadering van TotalEnergies heeft ruim 30 procent van de aandeelhouders gestemd voor ambitieuzere klimaatmaatregelen bij het Franse olie- en gasconcern. Indiener Follow This, gesteund door een coalitie van zeventien beleggers waaronder Achmea, zag de steun daarmee fors hoger uitvallen dan de 17 procent uit 2020.

Maar de minder ambitieuze klimaatdoelstellingen van TotalEnergies zelf werden gesteund door een veel grotere groep van 89 procent van de aandeelhouders, hetzelfde aantal als vorig jaar. Daarmee is de groep die tevreden is met de koers, die ook dit jaar weer hoge winsten oplevert, nog altijd ruim in de meerderheid.

"Stemmen van aandeelhouders zijn cruciaal om olieconcerns aan te sporen hun CO2-uitstoot omlaag te brengen", laat Follow This-oprichter Mark van Baal weten. "Olie- en gasbedrijven kunnen het klimaatakkoord van Parijs maken of breken en moeten luisteren naar hun aandeelhouders."

Klimaatprotesten

Follow This vroeg dit jaar om duidelijke doelen voor het verlagen van de absolute CO2-uitstoot door TotalEnergies in 2030, inclusief de broeikasgassen die vrijkomen door het gebruik van diesel, gas of benzine. Maar juist die laatste categorie, goed voor het overgrote deel van de uitstoot, is een pijnpunt voor veel oliemaatschappijen.

Net als bij Shell dinsdag waren er volop klimaatprotesten bij de aandeelhoudersvergadering van TotalEnergies in Parijs. Het bedrijf zette pepperspray in tegen honderden activisten die de toegang wilden blokkeren.

Indienen voorstellen

Bij Shell leverde dezelfde Follow This-resolutie een steun van iets meer dan 20 procent op, nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. De activistische beleggersgroep zegt de voorstellen volgende week bij branchegenoten ExxonMobil en Chevron weer te gaan indienen.

Meer uit Financieel

Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten.

22 minuten geleden
Consumentenvertrouwen neemt opnieuw licht af

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juni opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand net zo negatief over de economie als in mei, maar wel negatiever over de koopbereidheid.

29 minuten geleden
Werkloosheid daalt licht tot 3,6 procent

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in mei licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In mei zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. In april liep de werkloosheid nog licht op tot 3,7 procent. Het aantal WW-uitkeringen nam in mei wel licht toe.

43 minuten geleden
Gemiddelde WOZ-waarde woningen stijgt met 3 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

52 minuten geleden
Onderzoek: opkomst AI kan vooral bij banken veel banen verdringen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse bank Citigroup denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) waarschijnlijk meer banen zal verdringen in de bankensector dan in welke andere sector dan ook. Maar er komen waarschijnlijk ook nieuwe banen voor in de plaats.

8 uur geleden
De Volksbank verhuist naar nieuw hoofdkantoor in Utrecht

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat verhuizen. De kantoren van het concern achter merken als SNS, ASN en RegioBank in Utrecht en Den Bosch worden komende jaren verplaatst naar nieuwe locaties in die steden, heeft de bank aangekondigd.

9 uur geleden
Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

10 uur geleden