Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

30 jaar cel voor moord en moordaanslagen in Oost-Brabant

30 jaar cel voor moord en moordaanslagen in Oost-Brabant

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft maandag dertig jaar cel opgelegd aan de 23-jarige Dennie van der Z. uit Nijmegen. Hij pleegde op 22 maart 2018 de moord op Henk Baum, in zijn auto onder een ecoduct in Schaijk.

Behalve voor de moord houdt de rechtbank hem ook verantwoordelijk voor een serie van tien aanslagen in 2018 in en rondom Oss. Hij gooide met granaten en mortieren en stak spullen in brand, waardoor soms ook explosies ontstonden. De rechtbank noemde twee aanslagen een poging tot moord, de rest brandstichting. De aanslagen pleegde hij met twee andere verdachten die vorige week al zijn veroordeeld tot celstraffen van vijftien en acht jaar.

Tegen Van der Z. was ook dertig jaar cel geëist.

Liquidatie

De moord op de 51-jarige autohandelaar uit Nistelrode is volgens de rechtbank ook samen met anderen gepleegd, maar wie dat waren bleef onduidelijk. In afgeluisterde gesprekken gaf Van der Z. aan dat hij geld zou krijgen. De rechtbank concludeerde mede daarom dat hij de moord in opdracht pleegde. De rechtbank sprak van "een koelbloedige liquidatie. Een gebrek aan respect voor het leven van een medemens".

Baum werd vanaf zijn autosloopbedrijf door een andere auto gevolgd. Die auto werd kort na de moord gevonden, met het DNA van Van der Z. erin. Van der Z. heeft ontkend dat hij de moord pleegde. Hij vertelde wel dat hij inderdaad in die auto had gezeten, maar de rest van het verhaal vond de rechtbank "onaannemelijk" en "niet te verifiëren".

Granaataanslag

Ook over de reden dat Baum dood moest, is weinig duidelijk geworden. De opdrachten voor de moord en de aanslagen komen uit het criminele milieu, zo vermoedt justitie.

Bij de aanslagen gaat het onder meer om een granaataanslag in een Oss’ café en bij een woning in Eindhoven, maar ook brandstichting in de woning van Arie den Dekker, de crimineel die zichzelf afgelopen zomer in brand stak bij het gemeentehuis in Oss. Ook hier sprak de rechtbank over een gebrek aan respect voor andermans leven. "De aanslagen zijn op een bewuste en berekende manier uitgevoerd om mensen bang te maken of te intimideren. Het blijft gissen naar de motieven.’’

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

2 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

2 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

5 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

6 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

6 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

6 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

6 uur geleden