Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

2G-onderzoek brengt D66 nog niet op andere gedachten

2G-onderzoek brengt D66 nog niet op andere gedachten

DEN HAAG (ANP) - D66 is door het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waaruit blijkt dat 2G door de omikronvariant nauwelijks helpt, nog niet op andere gedachten gebracht over de coronapas. Dat zegt de nieuwe fractievoorzitter Jan Paternotte. D66 is een van de meest uitgesproken voorstanders van 2G-beleid, waarbij alleen mensen toegang krijgen die recent zijn geprikt tegen of genezen van het coronavirus.

Dat beleid heeft op dit moment geen zin, concluderen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's bestudeerden. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid nog beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

2G+ in Duitsland

"Ik denk dat een nieuwe virusvariant absoluut het speelveld kan veranderen", geeft Paternotte toe op vragen van SGP-voorman Kees van der Staaij. "Tegelijkertijd denk ik: laten we het alsjeblieft niet beperken tot onderzoek dat hier in Nederland is gedaan, maar ook kijken wat er in de rest van Europa is gebeurd." Hij wijst ook naar Venlo, waar de burgemeester pleit voor 2G om een grote toeloop van ongevaccineerden uit Duitsland te voorkomen.

In Duitsland wordt zelfs met 2G+ gewerkt. Mensen moeten niet alleen recent gevaccineerd tegen of genezen zijn van corona, maar ook nog een recente negatieve test tonen. Ook dat vindt Paternotte een interessante ontwikkeling.

Van der Staaij vroeg Paternotte ook naar de tegenstellingen in de samenleving en de verharding van het maatschappelijke debat, vooral over coronagerelateerde onderwerpen zoals 2G. Maar volgens de D66'er zijn die spanningen deels juist het gevolg van beperkende maatregelen. "Een lockdown heeft zoveel nadelen dat wij liever alternatieven overwegen", zegt hij over de coronapas.

9 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GeelHesje 4 maanden geleden
@Louis53: Is goed. Maar dan ook andersom. Dus als geinjecteerden toch ziek worden van corona of van een van de ontelbare bijwerkingen of omdat straks hun immuun system door de injectie's kompleet verwoest is dan is er voor hun GEEN plaats in het ziekenhuis of op IC. Dan hadden ze zich maar niet moeten laten injecteren. Eigen keuze is eigen verantwoordelijkheid. Ook voor geinjecteerden dus!
GeelHesje 4 maanden geleden
"Ik denk dat een nieuwe virusvariant absoluut het speelveld kan veranderen" ... Is een heel belangrijke uitspraak. En het klinkt gewoon alsof ze graag een nieuwe variant willen om toch hun plannetjes door te kunnen voeren. Dus als 2G er niet doorheen komt en er "ineens" een nieuwe gevaarlijke variant opduikt dan weet u hoe laat het is he.
Motervrienden 4 maanden geleden
Nooit facineren nooit geen 2 g of 3 g onzin bidden helpt
Motervrienden 4 maanden geleden
er moet niets gebeuren bidden en vragen of de Heere het af wil wenden dat moet Nederland doen daar wil men niet aan
Louis53 4 maanden geleden
Er zal ook hier iets moeten gebeuren om alles weer open te krijgen. De kop in het zand blijven steken zal niet helpen. iedereen heeft de KEUZE zich wel of niet te laten vaccineren maar moet er ook van doordrongen zijn dat elke keuze consequenties heeft. In dit geval GEEN deelname meer aan het horeca en sociale gebeuren. De keuze geen rijbewijs te halen houdt immers ook in dat je geen auto mag besturen en daar is GEEN protest tegen; En ja D66 is een over het paarde getild dikke nekken en KUT partij
volijke 4 maanden geleden
Paternotte, trieste man, heel erg triest.
RobvdZande 4 maanden geleden
Zieke lui, die aan het roer in Den Haag staan... de Schwab vriendjes..corrupt tot in het bod
JoMePi 4 maanden geleden
Als ik naar de foto kijk dan zitten Kaag en Rutte bijna te kwijlen zoals ze uit hun ogen kijken
marvi 4 maanden geleden
Tja D666. Had niet anders verwacht. Samenleving is nog niet genoeg gespleten.

Meer uit Binnenland

Niet eerder uitgezonden interview Frequin donderdagnacht op tv

HILVERSUM (ANP) - Een niet eerder uitgezonden interview met Willibrord Frequin is in de nacht van donderdag- op vrijdag om 00.10 uur te zien op NPO 1. Hij gaat er, volgens de NTR, in op de beruchte 'hoofdenaffaire’. In 1989 werd Frequin bij het KRO-programma Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet.

32 minuten geleden
Bekende Nederlanders rouwen om 'mooi mens' Willibrord Frequin

LAREN (ANP) - Op sociale media betuigen bekende Nederlanders donderdag hun medeleven aan de familie van de overleden journalist Willibrord Frequin. Ook roemen zij hem en zijn werk. Donderdag werd bekend dat de 80-jarige journalist en televisiemaker is overleden. Hij leed aan vasculair parkinsonisme en hartfalen.

33 minuten geleden
Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

1 uur geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

2 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

4 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

4 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

8 uur geleden