
28 maanden cel voor complotdenker Micha Kat
DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 28 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor onder meer opruiing en bedreiging, met een proeftijd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar tegen de 60-jarige Amsterdammer geëist.
Kat riep onder meer op tot geweld tegen de rechtspraak en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hij noemde bijvoorbeeld rechters "targets". "Hij heeft voor lief genomen dat anderen zijn woorden letterlijk zouden nemen", aldus de rechter. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen. "Ernstig", noemde de rechter dit.
De rechtbank neemt het Kat zeer kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. "Dat hij na het voordragen van de slachtofferverklaring van Van Dissel de RIVM-directeur als schuldige aanwees, is zeer kwalijk."
Bodegraven
Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat midden in de coronacrisis samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven te leggen. Van Dissel moest 24 uur per dag bewaakt worden nadat via het Red Pill Journal zijn privéadres was uitgelekt.
Kat en zijn advocaat waren dinsdag niet in de rechtbank aanwezig.
Kat werd in de zomer van 2021 opgepakt in Noord-Ierland en zat sindsdien in voorarrest. Een rechter in Dublin besloot eind augustus vorig jaar dat hij mocht worden overgeleverd aan Nederland. De tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten, gaat van zijn uiteindelijke straf af. Raatgever en Knevel zijn eerder al veroordeeld en zaten hun straffen al uit.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden