Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

27 partijen geregistreerd voor Europese verkiezingen

27 partijen geregistreerd voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Bij de Kiesraad staan 27 partijen geregistreerd voor de komende Europese verkiezingen. Als ze daaraan meedoen, komen ze met hun naam op het stembiljet te staan. Andere partijen kunnen ook nog meedoen aan de stembusgang, maar dan als blanco lijst. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 6 juni.

Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, en JA21 staan sinds maandag officieel geregistreerd. Andere partijen in het register van de Kiesraad zijn bijvoorbeeld PVV, BBB, D66 en DENK, maar ook kleinere partijen als Jezus Leeft, de Piratenpartij en Stem voor de Aarde. GroenLinks en PvdA staan apart van elkaar geregistreerd, maar zij kunnen een gezamenlijke kandidatenlijst indienen.

Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement, in 2019, hadden 24 partijen zich geregistreerd. Zestien lijsten deden uiteindelijk mee aan de verkiezingen.

Kandidatenlijsten

De volgende stap op weg naar de Europese verkiezingen is op 23 april. Dan moeten partijen hun kandidatenlijsten en ondersteuningsverklaringen inleveren bij de Kiesraad. Die beslist op 29 april welke partijen en kandidaten mogen meedoen aan de verkiezingen.

Nederland heeft in juni 31 zetels in het Europees Parlement te verdelen. Nu zijn dat er nog 29. De PvdA is de grootste Nederlandse fractie. Bij de vorige Europese verkiezingen kregen PVV en SP geen zetel.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

13 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

15 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

16 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

17 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

18 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

18 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

19 uur geleden