
26 partijen mogen meedoen aan Kamerverkiezingen
DEN HAAG (ANP) - Van de 29 partijen die maandag een kandidatenlijst hadden ingeleverd voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november komen 26 partijen op het stembiljet te staan. Hun aanmeldingen zijn vrijdag goedgekeurd door de Kiesraad.
Jezus Leeft, de Partij voor de Ontwikkeling en een blanco lijst van Geert Sterenborg zijn afgewezen. Ze kregen niet genoeg ondersteuningsverklaringen. Zes andere partijen mogen niet in alle twintig kieskringen meedoen.
De VVD was de grootste partij bij de verkiezingen van 2021 en staat daarom als eerste op het stembiljet. D66 is tweede, GroenLinks-PvdA derde en de PVV vierde. Belang van Nederland, de partij van Kamerlid Wybren van Haga, doet voor het eerst mee en heeft lijstnummer 18. Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is lijst 19.
Nog niet definitief
De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 22 november. Aan de vorige verkiezingen deden 37 partijen mee. Zij hadden toen 1579 kandidaten. Nu zijn er 1126 kandidaten. Zes aspirant-Kamerleden zijn van de lijsten geschrapt, onder wie iemand van Forum voor Democratie. Zij hadden onder meer geen kopie van een geldig identiteitsbewijs ingeleverd bij hun aanmelding.
De kandidatenlijsten zijn nog niet definitief. Mensen hebben tot dinsdag de tijd om in beroep te gaan bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Die doet dan uiterlijk op maandag 23 oktober uitspraak. Daarna zijn de lijsten wel definitief.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
17 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geleden