
258 miljoen mensen leven in acute voedselnood
ROME (ANP) - Zo’n 258 miljoen mensen in 58 landen leven in acute voedselnood. Dit komt naar voren uit het jaarlijkse Global Report on Food Crises, samengesteld door onder meer het Wereldvoedselprogramma en de Europese Unie. Dat is een forse toename tegenover de 193 miljoen mensen die in het vorige rapport werden genoemd.
Met name oorlog wordt aangehaald als oorzaak van voedselproblemen in de wereld, maar ook klimaatverandering en toenemende ongelijkheid zijn bronnen van voedselonzekerheid. In Jemen en Syrië worstelt ruim de helft van de bevolking met dagelijks genoeg te eten krijgen. In Afghanistan en Pakistan kampt meer dan 40 procent van de bevolking met voedselnood.
Door de Russische invasie heeft inmiddels een kwart van de Oekraïners te weinig te eten. Ook zijn Oekraïne en Rusland belangrijke landen voor voedselproductie wereldwijd. De oorlog in Oekraïne verergert de wereldwijde voedselnood.
Zeer kwetsbaar
Naast de kwart miljard mensen die in acute voedselnood leven, zijn er 253 miljoen mensen die net genoeg te eten hebben. In het eerste rapport uit 2016 waren dat er nog 87 miljoen. Deze groep is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van bijvoorbeeld economische tegenslag of natuurrampen.
Van de 258 miljoen mensen in acute voedselnood verkeren 376.000 mensen in hongersnood. Met name in Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Afghanistan worden mensen met de dood bedreigd doordat zij bijna geen toegang tot eten hebben.
Fundamentele verandering
Humanitair expert bij Oxfam Novib Dirk Jan Jalvingh benadrukt de omvang van de voedselcrisis: "Alleen al in Oost-Afrika, een regio die al jaren gebukt gaat onder ernstige droogte door klimaatverandering en aanhoudende conflicten hebben meer dan 36 miljoen mensen te maken met extreme honger. Dat is bijna twee keer de totale bevolking van Nederland."
"We hebben dringend een fundamentele verandering nodig van ons humanitaire hulpsysteem om de noodrem op deze voortdurende hongercrisis te zetten", voegt Jalvingh toe. "Rijke donorlanden moeten onmiddellijk meer geld geven om aan de noodkreet van de VN voor meer budget te voldoen."
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 dag geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
6 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden