Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

222.000 vleeskuikens geruimd in Blija wegens vogelgriep

222.000 vleeskuikens geruimd in Blija wegens vogelgriep

DEN HAAG (ANP) - Bij twee pluimveebedrijven in Blija (Friesland) is bij vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen. worden circa 222.000 vleeskuikens uit voorzorg geruimd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om twee bedrijven van dezelfde eigenaar. In een bedrijf zitten 177.000 dieren die worden geruimd. In een tweede bedrijf honderd meter verderop zitten nog eens 45.000 vleeskuikens die eveneens worden gedood.

In een zone van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen verder geen andere bedrijven. In een zone van 10 kilometer rond het bewuste bedrijf geldt per direct een vervoersverbod.

Ophokplicht

De jongste vogelgriepuitbraak in Blija brengt het totale aantal geruimde dieren sinds eind oktober op ruim 730.000. Eerder zijn bedrijven geruimd in onder meer het Limburgse Ysselsteyn, het Friese plaatsje Tzum, Den Ham in Overijssel en in Barneveld (Gelderland).

Sinds de uitbraak bij een kippenboer in Zeewolde in oktober 2021 geldt een ophokplicht. Pluimveehouders moeten daardoor hun kippen weer binnenhalen. Het gaat om de uitbraak van een vogelgriepvariant waar de vogels ernstig ziek van kunnen worden en uiteindelijk aan doodgaan.

Jaarlijks worden in Nederland honderden miljoenen kippen geslacht, voornamelijk vleeskuikens. Gemiddeld zijn het er zo'n 1,5 miljoen per dag.

Meer uit Binnenland

Meer Groningse gemeenten weigeren overname asielzoekers Ter Apel

VEENDAM (ANP) - Ook de Groningse gemeenten Veendam en Westerkwartier zijn niet bereid om acuut vluchtelingen over te nemen uit Ter Apel. Het aanmeldcentrum in die plaats zit zo goed als vol. Eerder meldden de gemeenten Pekela en Eemsdelta dat ze zich nu afzijdig houden.

28 minuten geleden
OM denkt dat er niet meer slachtoffers zedenzaak Barendrecht zijn

BARENDRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie denkt dat er niet meer slachtoffers zijn van de 45-jarige man uit Barendrecht, die wordt verdacht van het misbruiken van negentien meisjes. "Er kunnen zich natuurlijk altijd nog meer slachtoffers melden, maar op basis van zijn verklaring denken wij dat dit het is", zegt een woordvoerder van het OM.

32 minuten geleden
Bussen met asielzoekers komen weer aan in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bussen met asielzoekers die elders de nacht hebben doorgebracht, zijn weer aangekomen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat ziet een fotograaf van het ANP.

43 minuten geleden
Utrecht spoort aantal gemeenten aan meer opvangplekken te regelen

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse commissaris van de Koning Hans Oosters gaat met een aantal gemeenten "een dringend gesprek voeren", omdat die tot nu toe onvoldoende stappen hebben gezet bij het regelen van opvangplekken voor asielzoekers. Oosters noemt de Utrechtse aanpak "succesvol", maar voegt eraan toe dat zes à zeven gemeenten niet op schema liggen bij het regelen van voldoende opvang.

1 uur geleden
Verdachte van poging tot moord op Tim Hofman voor de rechter

LELYSTAD (ANP) - In de rechtbank van Lelystad vindt woensdag de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaak tegen de man die tv-presentator Tim Hofman wilde vermoorden. De 42-jarige Chris T. uit Breda wordt verdacht van poging tot moord op Hofman met een terroristisch oogmerk.

5 uur geleden
Grote brand in loods vol stro in Kampen

KAMPEN (ANP) - Aan de Oslokade in Kampen, Overijssel, staat een loods met stro in brand. De brandweer kreeg omstreeks 22.30 uur dinsdagavond een eerste melding van de brand en schaalde direct op naar 'grote brand'. Bij de brand komt veel rook vrij.

7 uur geleden
Asielzoekers vanuit Ter Apel in Valthermond voor nachtopvang

VALTHERMOND (ANP) - Drie bussen met daarin zeker tachtig asielzoekers zijn dinsdagavond rond 23.00 uur aangekomen bij 't Brughuus in het Drentse Valthermond. Daar kunnen de vreemdelingen die anders buiten zouden moeten slapen bij het volle aanmeldcentrum in Ter Apel, de nacht doorbrengen. De locatie is dinsdagavond door de gemeente Westerwolde georganiseerd, nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen plek meer vond voor de mensen.

10 uur geleden