Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

21.000 mensen van Oekraïense herkomst wonen in Nederland

21.000 mensen van Oekraïense herkomst wonen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - In Nederland woonden op 1 januari dit jaar ruim 21.000 mensen die Oekraïne als land van herkomst hebben en ruim 35.000 inwoners met een Russische herkomst. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS over inwoners die bij een Nederlandse gemeente staan ingeschreven. In totaal hadden op 1 januari 119.000 inwoners een herkomst in een van de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Een kwart van de inwoners met een herkomst in de voormalige Sovjet-Unie is in Nederland geboren en heeft een of twee in die regio geboren ouders. Driekwart is er zelf geboren.

Van de inwoners op 1 januari 2022 die geboren zijn in een van de voormalige Sovjet-landen, wonen de meesten hier vijftien jaar of korter. De immigratie uit deze landen is vanaf 2006 jaarlijks toegenomen, behalve tijdens de coronacrisis. Vooral vanuit de Baltische Staten, die in 2004 lid van de Europese Unie zijn geworden, kwamen meer immigranten naar Nederland. Onder de Baltische Staten vallen Estland, Letland en Litouwen, Ook de immigratie vanuit Rusland en Oekraïne nam vanaf 2006 toe.

Mannen met een Oekraïense of Russische nationaliteit die in 2019 immigreerden (het jaar voor de coronapandemie) kwamen vooral naar Nederland vanwege werk. Ook studie en hereniging met het gezin waren reden om naar Nederland te komen. Voor vrouwen was gezinshereniging het belangrijkste motief om naar Nederland te verhuizen.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

9 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

10 uur geleden
Marijnissen (SP): aandeelhouders, dit is nog maar het begin

ARNHEM (ANP) - Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

10 uur geleden
PvdD wil op congres fel intern conflict achter zich laten

DEN BOSCH (ANP) - Leden van het door interne conflicten geplaagde Partij voor de Dieren komen bijeen in Den Bosch. Op het congres hoopt de partijtop weer vooruit te kijken en het "gedoe", zoals de zeer publieke ruzie tussen partijleider Esther Ouwehand en het voormalige bestuur in de partij wordt genoemd, achter zich te laten. Het is de vraag of de strijdbijl inderdaad wordt begraven en of de partij geen schade heeft opgelopen met de verkiezingen in het vooruitzicht.

11 uur geleden
Te weinig vrouwen op Volt-lijst en daardoor vallen ook 5 mannen af

DEN HAAG (ANP) - Voor de kandidatenlijst van Volt zijn niet genoeg geschikte vrouwen beschikbaar, en daardoor vallen ook vijf mannen af die kandidaat konden zijn. Volt wil precies evenveel mannen als vrouwen op de lijst, ook wel 'pariteit' genoemd.

11 uur geleden
Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA is al vaker doodverklaard, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal na zijn toespraak tot het partijcongres zaterdag in Den Bosch. Maar de partij komt er weer bovenop, bezweert hij. "Dat gaan we opnieuw laten zien."

11 uur geleden
Dassen wil met Volt als 'breekijzer' oude systemen vervangen

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij Volt moet een "breekijzer" worden waarmee wordt afgerekend met oude systemen, zegt partijleider Laurens Dassen tijdens het congres van zijn partij in Den Haag. Radicale keuzes zijn volgens hem daarom nodig, omdat mens, natuur en klimaat het anders afleggen.

11 uur geleden