Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

2020 was uitzonderlijk droog

2020 was uitzonderlijk droog

DE BILT (ANP) - Het jaar 2020 werd gekenmerkt door uitzonderlijke droogte. Momenteel is het neerslagtekort nog steeds 123 mm en slechts vijf keer was het nog droger, aldus Weeronline. Daarmee behoort 2020 tot de 5 procent droogste jaren.

Na de natste februari sinds het begin van de metingen brak een lange droge periode aan. April en mei waren bijzonder droog met gemiddeld over het land respectievelijk 11 en 15 millimeter regen. Normaal stijgt de hoeveelheid neerslag van 42 millimeter in april naar 61 millimeter in mei. Bovendien was het in april en mei zeer zonnig, waardoor veel vocht verdampte. Eind mei was het neerslagtekort nog nooit zo groot als dit jaar.

Het stralende weer verdween aan het begin van de zomer. In juni kwam het regelmatig tot buien en werd het een bovengemiddeld natte maand. Halverwege juni zorgden stortbuien op enkele dagen voor wateroverlast. Met name in het zuiden en zuidwesten viel veel regen, op sommige plaatsen bijna 200 millimeter. Op andere plaatsten viel veel minder regen en bleef het onverminderd droog.

Neerslagtekort

Vanaf augustus werd het droog in het zuidoosten van het land, terwijl in het noorden en vooral het westen wel regen viel. Eind september was het gemiddeld nog zo droog dat het neerslagtekort 244 millimeter bedroeg. Alleen in 2018 en in 1976 was het neerslagtekort nog groter in die tijd van het jaar.

Ook in de natte maand oktober was het in het zuidoosten droog. Toen viel gemiddeld over Nederland 110 mm regen tegenover 83 normaal en nam de landelijke droogte af. In de kustgebieden in het westen en noordwesten viel op grote schaal 130-180 mm. In het Noord-Hollandse Bergen was het met 231 mm het natst. In Midden-Limburg viel slechts 51 mm. Hierdoor werden de verschillen in het neerslagtekort steeds groter.

Ondanks een aantal zeer natte maanden is er gemiddeld over het land nog steeds een neerslagtekort. Momenteel is het neerslagtekort 123 millimeter. De regionale verschillen zijn groot, want in het Limburgse Ell is het tekort 331 millimeter en in Den Helder is een overschot van 47 millimeter. Gemiddeld over het land viel dit jaar in totaal 695 mm neerslag. Dat is veel minder dan de 847 mm die in een gemiddeld jaar valt.

Meer uit Binnenland

Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

11 minuten geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

16 minuten geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

1 uur geleden
Rutte zit zijn laatste ministerraad voor

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte zit deze vrijdag voor de laatste keer de wekelijkse ministerraad voor. De bewindspersonen komen weliswaar eind volgende week nog een keer bijeen voordat het nieuwe kabinet aantreedt, maar de demissionair premier neemt dan deel aan zijn laatste Europese top.

1 uur geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

1 uur geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

4 uur geleden
Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

8 uur geleden