Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

2020: opnieuw een warm jaar in het vooruitzicht

2020: opnieuw een warm jaar in het vooruitzicht

DEN HAAG (ANP) - De kans is groot dat 2020 een warm jaar wordt. Volgens Weeronline heeft dat met het sterk opwarmende klimaat te maken. Bovendien schetsen de seizoensmodellen voor komend jaar opnieuw erg veel te warme maanden en geen enkele te koude maand. Veel maanden verlopen nat, maar juist in de lente is de kans op droog weer groter.

Januari brengt dit jaar hoofdzakelijk zacht weer met natte dagen, maar er worden ook perioden verwacht waarin het droger en kouder zal zijn. Tijdelijke schaatspret op natuurijs is dus wel mogelijk. De gemiddelde temperatuur komt in januari uit op ongeveer 4,1 graden tegen 3,1 normaal en er wordt een normale hoeveelheid neerslag van zo’n 73 millimeter verwacht.

In februari blijft het zacht met waarschijnlijk meer neerslag dan gebruikelijk. Een westelijke stroming voert regengebieden en zachte lucht aan vanaf de oceaan. Zachte en natte dagen zullen dus domineren en de kans op winterweer is klein.

Lente

Ook voor de lentemaanden maart, april en mei wordt bovengemiddeld warm weer berekend. Een hogere gemiddelde temperatuur betekent een kleinere kans op vorst in maart en een grotere kans op vroege lentedagen met temperaturen van 15 graden of meer. Naarmate de lente vordert is er een verhoogde kans op warme dagen.

In de lente worden vrij normale neerslaghoeveelheden verwacht. De modellen neigen zelfs naar een iets te droge lente. Na een El Niño volgt in Nederland vaak een te natte lente, maar El Niño blijft voorlopig uit.

Zomer

Na een zachte winter en zachte lente zal de Noordzeetemperatuur aan het begin van de zomer hoger zijn dan normaal. Wanneer in de zomer de wind vaak vanaf de Noordzee waait kan dit meer neerslag opleveren. Een warme zee verdampt namelijk meer vocht en dit resulteert in meer en zwaardere buien. Met wind vanaf zee trekken deze buien het land op. De seizoensmodellen gaan uit van dit natte scenario.

Mochten hogedrukgebieden echter het weer gaan domineren zoals in 2018 en ook in delen van de zomer van 2019 dan zal de warme Noordzee geen rol spelen en ontstaan boven een uitdrogend land juist steeds minder buien. Wat de zomer van 2020 gaat brengen is nog koffiedik kijken. Dat komt volgens Weeronline omdat de nauwkeurigheid van de computermodellen sterk afneemt, omdat de verwachting voor de zomer te ver in de toekomst ligt.

Meer uit Binnenland

Rijbewijs online verlengen kan in bijna driekwart van gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

1 uur geleden
NWO reikt dit jaar miljoenenprijzen uit aan vier wetenschappers

DEN HAAG (ANP) - Vier wetenschappers ontvangen dit jaar de 'Nederlandse versie van de Nobelprijs' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Joyeeta Gupta, Toby Kiers, Bram Nauta en Corien Prins krijgen elk 1,5 miljoen euro. De hoogleraren mogen zelf weten hoe ze dit besteden, zolang het geld wordt ingezet om "de wetenschap te bevorderen".

2 uur geleden
Joran van der Sloot donderdag uitgeleverd aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. Van der Sloot probeerde tevergeefs zijn uitlevering aan te vechten.

6 uur geleden
Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

11 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

12 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

13 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

15 uur geleden