Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

200 miljoen voor verbeteren welzijn jongeren en kwetsbare groepen

200 miljoen voor verbeteren welzijn jongeren en kwetsbare groepen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vrijdag na de ministerraad. "We hebben ook een welzijnscrisis. (...) Daar moeten we wat aan doen."

Het geld is bedoeld om jongeren op de korte termijn perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun "coronakilo's" af te helpen, voor mensen die in psychische nood zitten en voor hulp aan dak- en thuislozen, zei de bewindsman.

Er gaat 40 miljoen euro naar hulp aan jongeren. "De nood is groot", aldus Blokhuis. Eind vorig jaar is al op beperkte schaal een welzijnspakket voor jongeren gelanceerd. "Dat willen we breder in Nederland mogelijk maken." Uitbreiding van sportmogelijkheden zit er niet bij.

Digitale ontmoetingen

Het gaat bijvoorbeeld om het bevorderen van digitale ontmoetingen voor jongeren zoals in virtuele escaperooms en discussieplatforms. Maar er wordt ook ingezet op fysieke bijeenkomsten in onder meer buurthuizen en bibliotheken en een-op-eenwandelingen in de buitenlucht.

De belangrijkste wens van jongeren is dat scholen weer open gaan. Daarover is niets besloten. Het is ook "onze diepe wens" om die zo snel mogelijk weer te openen, zei Blokhuis. Eerder verklaarde premier Mark Rutte dat opening van het voortgezet onderwijs als eerste zal gebeuren zodra versoepelingen mogelijk zijn.

Kwetsbare groepen

Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor hulp aan kwetsbare groepen. "We willen het mogelijk maken dat mensen die vereenzamen bijvoorbeeld meer huisbezoek en begeleiding krijgen. We zijn daarover in gesprek met gemeenten. Daarvoor moet een heel pakket worden gemaakt."

Om de leefstijl van mensen te verbeteren is 60 miljoen gereserveerd. Daarmee moeten mensen bewust worden gemaakt over hun manier van leven. Verder wordt het mogelijk om bij leefstijlcoaches tips te halen. Ook worden daarvoor digitale platforms opgericht, aldus Blokhuis.

Meer uit Binnenland

Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

DRONTEN (ANP) - Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

7 minuten geleden
Slachtofferhulp: het is erg druk na schietpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is erg druk met mensen die slachtofferhulp nodig hebben na de schietpartijen in Rotterdam donderdag. Slachtofferhulp Nederland houdt daarom meerdere groepsbijeenkomsten, laat een woordvoerder vrijdag weten. Vlak na de incidenten kwamen ook al meerdere groepen bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen.

36 minuten geleden
Bloemen en verdriet bij huis doodgeschoten vrouw en dochter

ROTTERDAM (ANP) - Bij het huis van de donderdag doodgeschoten moeder en haar 14-jarige dochter hebben enkele mensen een bosje bloemen gestoken in de zwarte schermen die rondom het woningblok staan. Er heerst een verdrietige sfeer op het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, aldus een verslaggever ter plaatse. Politie is op het plein in gesprek met buurtbewoners. Er wordt gehuild en sommige mensen omhelzen elkaar.

40 minuten geleden
Politie: aantal slachtoffers schietpartijen Rotterdam blijft drie

ROTTERDAM (ANP) - De politie Rotterdam bevestigt dat er donderdag niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Donderdagavond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren. De politie laat nu weten dat er niet meer slachtoffers zijn aangetroffen.

1 uur geleden
Sfeer gelaten bij Erasmus MC dag na schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk "gewoon weer door", zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.

2 uur geleden
Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

9 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

10 uur geleden