Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

200 mensen met verstandelijke beperking bemannen stembureaus

200 mensen met verstandelijke beperking bemannen stembureaus

APELDOORN (ANP) - In zeker 130 gemeenten worden stembureaus tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen bemand door een vrijwilliger met een lichte verstandelijke beperking, gekoppeld aan een 'regulier' stembureaulid. Volgens projectleider Marian Geling van de organiserende stichting Prokkel zijn er in totaal tweehonderd van deze duo's een dag of dagdeel actief in het stemlokaal en bij het tellen van de stemmen.

Geling ziet een aantal grote winstpunten. "Deze mensen worden nu op hun kracht aangesproken en plaats van dat ze 'ziek, zielig en nooddruftig' zijn" - een verwijzing naar de Fabeltjeskrant. "Ze hebben een taak en laten daarmee zien dat ze kunnen meedoen en van betekenis kunnen zijn. Ook raken ze zo meer betrokken bij het democratische proces en zien ze hoe het werkt."

Voor gemeenten valt er door dit project ook genoeg te leren, aldus Geling: "Inzet van mensen met een lichte verstandelijke beperking in stembureaus past goed in de verplichting voor gemeenten om een lokale inclusie-agenda op te stellen. Veel gemeenten worstelen daarmee. Tegelijk leren gemeenten hierdoor om dingen toegankelijker en vooral begrijpelijker te maken."

Pilot

De bredere inzet van mensen met een lichte verstandelijke beperking volgt op een pilot in zeven gemeenten, vorig jaar tijdens de landelijke verkiezingen. De vrijwilligers aan wie ze zijn gekoppeld zijn vaak gemeenteambtenaren die een stembureau bemannen, maar ook mensen die zich speciaal hebben aangemeld na een oproep in kranten en op sociale media. "Op deze manier ontstaat veel contact en begrip", aldus Geling.

Twee van de zeven mensen met een lichte verstandelijke beperking die vorig jaar meededen aan de pilot, gaan deze keer zelfstandig aan de gang als stembureauvrijwilliger, zegt Geling trots.

Zelf stemmen

Mensen met een verstandelijke beperking mogen zelf ook stemmen. 's Heeren Loo, een grote aanbieder van gehandicaptenzorg, zegt zijn cliënten daarin te begeleiden. Zo kunnen ze een training volgen om uit te zoeken welke partij bij hen past en hoe de verkiezingen werken. Daarnaast kunnen ze oefenen met stemmen in een stemhokje en krijgen ze de Verkiezingskrant in gewone taal die ProDemos heeft ontwikkeld.

's Heeren Loo zegt dat er in vijf van zijn zorglocaties stembureaus zijn ingericht, zodat de drempel voor de cliënten om op woensdag 16 maart te stemmen laag zal zijn. De 'eigen' stemlokalen zijn in Apeldoorn, Ermelo, Wekerom, Monster en Noordwijk.

Meer uit Binnenland

Lichaam man gevonden in Utrecht, politie gaat uit van misdrijf

UTRECHT (ANP) - De politie heeft donderdag in een woning aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad het lichaam gevonden van een man, die waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Agenten namen een kijkje in de woning na een melding dat de man al dagen niet gezien was en dat er ook geen contact meer met hem was geweest, meldt de politie zaterdag.

12 minuten geleden
30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

59 minuten geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

1 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

1 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

2 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

3 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

4 uur geleden