Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

20 procent Shell-aandeelhouders eist duidelijk CO2-doel voor 2030

20 procent Shell-aandeelhouders eist duidelijk CO2-doel voor 2030

LONDEN (ANP) - Iets meer dan 20 procent van de aandeelhouders van Shell heeft op de jaarvergadering gestemd voor een voorstel dat het olie- en gasbedrijf oproept sneller de uitstoot van CO2 te verlagen. Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders tegen te stemmen en vindt dat het voorstel financieel slecht kan uitpakken voor aandeelhouders en de vergroening van de energie niet helpt.

Ondanks de steun van institutionele beleggers, zoal de Nederlandse pensioeninvesteerders PGGM, MN en de Church of England, bleef de steun voor de aandeelhoudersresolutie min of meer gelijk aan die van vorig jaar. Indiener Follow This vroeg dit jaar om duidelijke doelen voor het verlagen van de absolute uitstoot van CO2 door Shell in 2030, inclusief de broeikasgassen die vrijkomen door het gebruik van diesel, gas of benzine. Maar juist die laatste categorie, goed voor het overgrote deel van de uitstoot, is een pijnpunt voor Shell.

Voorzitter Andrew Mackenzie en topman Wael Sawan waarschuwden aandeelhouders dat de wereld nog altijd olie en gas nodig heeft. Een te snel afscheid van fossiele brandstoffen zou klanten alleen maar in de armen van concurrenten jagen, wat de overgang naar schonere energie niet zou helpen.

Milieuactivisten

Follow This-oprichter Mark van Baal bracht daar tegenin dat de wereldwijde uitstoot van CO2 volgens de wetenschappelijke consensus met ongeveer de helft moet dalen voor 2030 om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Shell heeft geen doelen die daarmee overeenkomen. Hij waarschuwde dat Shell de eigen toekomst zo in gevaar brengt, met politiek ingrijpen of dure rechtszaken als risico's. "U beledigt de intelligentie van uw aandeelhouders", zei Van Baal tegen het bestuur.

Milieudefensie-lid Nine de Pater vroeg het bedrijf of het zich zal houden aan de uitspraak van de Nederlandse rechter, die stelde dat Shell de uitstoot over zeven jaar met 45 procent moet hebben verlaagd. "Daar ga ik geen ja of nee op zeggen", zei Mackenzie, die erop wees dat Shell in beroep is gegaan. "We zijn het enige bedrijf dat zo’n doelstelling kreeg opgelegd, dus we moeten concurreren met bedrijven die met een veel minder grote reductie kunnen werken."

De vergadering verliep relatief rustig na het eerste uur, waarin milieuactivisten de bijeenkomst verstoorden met anti-Shell-leuzen en op een gegeven moment het podium probeerden te beklimmen.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden