Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

20 procent Shell-aandeelhouders eist duidelijk CO2-doel voor 2030

20 procent Shell-aandeelhouders eist duidelijk CO2-doel voor 2030

LONDEN (ANP) - Iets meer dan 20 procent van de aandeelhouders van Shell heeft op de jaarvergadering gestemd voor een voorstel dat het olie- en gasbedrijf oproept sneller de uitstoot van CO2 te verlagen. Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders tegen te stemmen en vindt dat het voorstel financieel slecht kan uitpakken voor aandeelhouders en de vergroening van de energie niet helpt.

Ondanks de steun van institutionele beleggers, zoal de Nederlandse pensioeninvesteerders PGGM, MN en de Church of England, bleef de steun voor de aandeelhoudersresolutie min of meer gelijk aan die van vorig jaar. Indiener Follow This vroeg dit jaar om duidelijke doelen voor het verlagen van de absolute uitstoot van CO2 door Shell in 2030, inclusief de broeikasgassen die vrijkomen door het gebruik van diesel, gas of benzine. Maar juist die laatste categorie, goed voor het overgrote deel van de uitstoot, is een pijnpunt voor Shell.

Voorzitter Andrew Mackenzie en topman Wael Sawan waarschuwden aandeelhouders dat de wereld nog altijd olie en gas nodig heeft. Een te snel afscheid van fossiele brandstoffen zou klanten alleen maar in de armen van concurrenten jagen, wat de overgang naar schonere energie niet zou helpen.

Milieuactivisten

Follow This-oprichter Mark van Baal bracht daar tegenin dat de wereldwijde uitstoot van CO2 volgens de wetenschappelijke consensus met ongeveer de helft moet dalen voor 2030 om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Shell heeft geen doelen die daarmee overeenkomen. Hij waarschuwde dat Shell de eigen toekomst zo in gevaar brengt, met politiek ingrijpen of dure rechtszaken als risico's. "U beledigt de intelligentie van uw aandeelhouders", zei Van Baal tegen het bestuur.

Milieudefensie-lid Nine de Pater vroeg het bedrijf of het zich zal houden aan de uitspraak van de Nederlandse rechter, die stelde dat Shell de uitstoot over zeven jaar met 45 procent moet hebben verlaagd. "Daar ga ik geen ja of nee op zeggen", zei Mackenzie, die erop wees dat Shell in beroep is gegaan. "We zijn het enige bedrijf dat zo’n doelstelling kreeg opgelegd, dus we moeten concurreren met bedrijven die met een veel minder grote reductie kunnen werken."

De vergadering verliep relatief rustig na het eerste uur, waarin milieuactivisten de bijeenkomst verstoorden met anti-Shell-leuzen en op een gegeven moment het podium probeerden te beklimmen.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

6 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

6 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

6 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

6 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

6 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

7 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

7 uur geleden