Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

199 wethouders stopten in 2021, 26 naar baan buiten politiek

199 wethouders stopten in 2021, 26 naar baan buiten politiek

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn 199 wethouders tijdelijk of definitief gestopt. Dat komt naar voren uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek dat in opdracht van het ambtenaren- en bestuurdersblad Binnenlands Bestuur is uitgevoerd. Voor 26 wethouders was de keus voor een andere baan buiten de politiek reden om op te stappen.

"Nooit eerder besloten zo veel wethouders de handdoek in de ring te gooien en te kiezen voor een andere baan, buiten de politiek", stelt Binnenlands Bestuur. Het blad wijst erop dat het daar niet bij blijft en dat acht wethouders de komende weken eenzelfde weg volgen, dus nog voor het voltooien van de huidige collegeperiode. Op 16 maart dit jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Onder de acht bestuurders die de komende tijd vertrekken zijn de Amsterdamse wethouder Victor Everhardt en de Bredase wethouder Greetje Bos.

De vroegtijdige uitstappers kiezen niet alleen voor directeurs-, advies-, management- of bestuursfuncties in samenwerkingsverbanden, non-profitorganisaties of adviesbureaus maar ook voor een ambtelijke klus bij een gemeente. Opvallend is dat 9 van de 26 wethouders die vroegtijdig overstapten naar een andere baan actief waren als wethouder in een grote stad. Op één na maakten zij allemaal de keuze voor een zakelijke werkkring.

Verder stopten 29 wethouders om gezondheidsredenen en kwam er voor 38 anderen een eind aan hun baan door een gemeentelijke herindeling.

Verder valt op dat er nooit eerder zo weinig wethouders ten val kwamen door een politieke vertrouwensbreuk als in het afgelopen jaar. Dat overkwam 59 wethouders, waarna er uiteindelijk 43 definitief moesten vertrekken. "Mogelijk heeft, als verklaring, het online vergaderen door gemeenteraden een dempend effect. Waar fysiek vergaderen kan ontaarden in een onvoorspelbare leeuwenkuil, schept digitaal vergaderen afstandelijkheid". aldus Binnenlands Bestuur. De rest verliet de gemeentepolitiek om andere redenen.

In 2020 stapten 228 wethouders op.

Meer uit Politiek

Madlener heeft 'grote zorgen' over nieuwe stikstofuitspraak

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

1 dag geleden
Klever: Nederland zal niet vooraan staan bij wederopbouw Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.

1 dag geleden
Oplossing kabinet voor Maarheeze laat op zich wachten

DEN HAAG (ANP) - De beloofde oplossing voor de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt op het spoor bij Maarheeze, laat nog wat langer op zich wachten. Dat zei staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) na afloop van de ministerraad. Het kabinet praat er de komende dagen over door, aldus de bewindspersoon, die voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering nog had gezegd met "concrete stappen" naar buiten te komen.

1 dag geleden
Wiersma wil ook dat andere sectoren minder stikstof uitstoten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.

1 dag geleden
Keijzer: gevolgen stikstofuitspraak zijn zeer ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Een uitspraak van de hoogste bestuursrechter over stikstof van vorige maand leidt volgens woonminister Mona Keijzer tot gevolgen die "zeer ingewikkeld" zijn. De Raad van State oordeelde dat boeren of bouwers minder gemakkelijk kunnen schuiven met stikstofruimte. De gevolgen hiervan kunnen zo groot zijn, dat het kabinet een speciale kerngroep van ministers opricht om een oplossing te vinden.

1 dag geleden
Minderjarige asielzoeker raakt vergunning na delict sneller kwijt

DEN HAAG (ANP) - Een minderjarige vluchteling kan na een veroordeling voor een ernstig delict tegen de openbare orde (zoals openlijke geweldpleging, lidmaatschap van een terroristische organisatie) sneller zijn asielvergunning kwijtraken. Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie wil dat binnen twee weken regelen.

1 dag geleden
Van Hijum wil geen bandbreedte geven voor asielmigratie

DEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum wil, ook na aandringen van veel partijen in de Tweede Kamer, geen aantallen asielmigranten vaststellen waar het kabinet de komende jaren op gaat sturen. Bij dit type migratie is dat niet zo zinvol, omdat dit "minder stuurbaar" is dan bijvoorbeeld arbeids- of studiemigratie, zei de bewindsman in een Kamerdebat over demografische ontwikkelingen.

1 dag geleden