Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

18 passagiers door beveiliging meegenomen op Schiphol

18 passagiers door beveiliging meegenomen op Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van achttien passagiers is afgelopen donderdag na een vlucht van Kiev naar Amsterdam door de beveiliging meegenomen op Schiphol, bevestigt een woordvoerster van KLM vrijdag. Dat gebeurde volgens haar omdat de groep zich tijdens de vlucht niet aan de coronamaatregelen van de maatschappij hield. Maar volgens de advocaat van de passagiers, volgens hem allemaal orthodox-joodse meisjes uit New York, is er "buitenproportioneel" gehandeld.

Passagiers moeten tijdens KLM-vluchten vanwege de coronamaatregelen een mondkapje dragen, ook in de gangpaden, en krijgen specifieke momenten om te eten. Dat kan tijdens twee servicemomenten en een opruimmoment. Maar deze passagiers, waarvan KLM wegens privacy niet wil bevestigen of het ook daadwerkelijk om meisjes gaat, deden volgens de woordvoerster meermaals hun mondkapje af op momenten dat dit niet mocht en liepen ook zonder mondkapje door de gangpaden. De groep is hier volgens KLM op aangesproken, maar die had hier volgens de maatschappij geen boodschap aan. Daarop werd de groep door de bewaking opgewacht bij de gate.

Omdat KLM geen bijzondere maaltijden serveert op vluchten binnen Europa, was er geen koosjer eten aan boord, stelt de advocaat van de meisjes Herman Loonstein. Dat laatste bevestigt ook de KLM-woordvoerster. "Het ging om een Europese vlucht, dan serveren wij geen bijzondere maaltijden." Daarom kregen twee leden van de groep volgens Loonstein honger en besloten ze zelf meegebracht eten te nuttigen. Dat mag, zegt de KLM-zegsvrouw, maar binnen de aangegeven momenten daarvoor, wat volgens haar ruim voldoende tijd is. "Ze grepen het vooral aan als een excuus om geen mondkapje te hoeven dragen."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de groep zich heeft misdragen, volgens KLM. Op 20 juli, op de vlucht van New York naar Amsterdam, weigerde dezelfde groep passagiers herhaaldelijk de instructies aan boord op te volgen, schrijft KLM in een verklaring. "Bij aankomst in Amsterdam werd deze groep door de veiligheidsdienst van KLM nogmaals gewaarschuwd en gewezen op de mogelijke gevolgen van wangedrag. Er werd ook zeer duidelijk gesteld dat dit de laatste waarschuwing was."

De groep zou vrijdagochtend meekunnen met een vlucht van Delta Air Lines naar New York, maar is van deze vlucht gehaald. Volgens de advocaat gebeurde dit alleen omdat twee meisjes op een verkeerde plek zijn gaan zitten in het toestel. Maar volgens Delta Air Lines "weigerde de groep zich te houden aan instructies van het personeel".

Op vrijdag heeft de groep een noodvisum gekregen, waardoor ze het vliegveld kunnen verlaten. Waarschijnlijk vliegt de groep zondag of maandag weer terug naar Amerika, zegt de advocaat, maar of dat met KLM gebeurt weet hij niet. Volgens de advocaat zouden de meisjes "angstig zijn" om nog met de maatschappij te vliegen.

Meer uit Binnenland

Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

MSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10. Van hen zijn er 27 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee gevaar creëerden in het verkeer, meldde de politie eerder al. Nu laat de politie weten nog eens 295 activisten van de snelweg te hebben meegenomen.

50 minuten geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

1 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

1 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

2 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

2 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

2 uur geleden
Aparte afrit blijft bij demonstratie op A10 open voor ambulances

AMSTERDAM (ANP) - Op de A10 blijft bij de demonstratie van Extinction Rebellion een aparte afrit open om noodzakelijk verkeer, zoals ambulances door te laten. Een groot kritiekpunt op de demonstratie was dat de A10 vlak bij het VUmc ligt en daarom een belangrijke route is voor ambulances. XR was het niet eens met dit argument.

3 uur geleden