Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

18 passagiers door beveiliging meegenomen op Schiphol

18 passagiers door beveiliging meegenomen op Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van achttien passagiers is afgelopen donderdag na een vlucht van Kiev naar Amsterdam door de beveiliging meegenomen op Schiphol, bevestigt een woordvoerster van KLM vrijdag. Dat gebeurde volgens haar omdat de groep zich tijdens de vlucht niet aan de coronamaatregelen van de maatschappij hield. Maar volgens de advocaat van de passagiers, volgens hem allemaal orthodox-joodse meisjes uit New York, is er "buitenproportioneel" gehandeld.

Passagiers moeten tijdens KLM-vluchten vanwege de coronamaatregelen een mondkapje dragen, ook in de gangpaden, en krijgen specifieke momenten om te eten. Dat kan tijdens twee servicemomenten en een opruimmoment. Maar deze passagiers, waarvan KLM wegens privacy niet wil bevestigen of het ook daadwerkelijk om meisjes gaat, deden volgens de woordvoerster meermaals hun mondkapje af op momenten dat dit niet mocht en liepen ook zonder mondkapje door de gangpaden. De groep is hier volgens KLM op aangesproken, maar die had hier volgens de maatschappij geen boodschap aan. Daarop werd de groep door de bewaking opgewacht bij de gate.

Omdat KLM geen bijzondere maaltijden serveert op vluchten binnen Europa, was er geen koosjer eten aan boord, stelt de advocaat van de meisjes Herman Loonstein. Dat laatste bevestigt ook de KLM-woordvoerster. "Het ging om een Europese vlucht, dan serveren wij geen bijzondere maaltijden." Daarom kregen twee leden van de groep volgens Loonstein honger en besloten ze zelf meegebracht eten te nuttigen. Dat mag, zegt de KLM-zegsvrouw, maar binnen de aangegeven momenten daarvoor, wat volgens haar ruim voldoende tijd is. "Ze grepen het vooral aan als een excuus om geen mondkapje te hoeven dragen."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de groep zich heeft misdragen, volgens KLM. Op 20 juli, op de vlucht van New York naar Amsterdam, weigerde dezelfde groep passagiers herhaaldelijk de instructies aan boord op te volgen, schrijft KLM in een verklaring. "Bij aankomst in Amsterdam werd deze groep door de veiligheidsdienst van KLM nogmaals gewaarschuwd en gewezen op de mogelijke gevolgen van wangedrag. Er werd ook zeer duidelijk gesteld dat dit de laatste waarschuwing was."

De groep zou vrijdagochtend meekunnen met een vlucht van Delta Air Lines naar New York, maar is van deze vlucht gehaald. Volgens de advocaat gebeurde dit alleen omdat twee meisjes op een verkeerde plek zijn gaan zitten in het toestel. Maar volgens Delta Air Lines "weigerde de groep zich te houden aan instructies van het personeel".

Op vrijdag heeft de groep een noodvisum gekregen, waardoor ze het vliegveld kunnen verlaten. Waarschijnlijk vliegt de groep zondag of maandag weer terug naar Amerika, zegt de advocaat, maar of dat met KLM gebeurt weet hij niet. Volgens de advocaat zouden de meisjes "angstig zijn" om nog met de maatschappij te vliegen.

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

8 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

8 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

11 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

13 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

14 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

16 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

16 uur geleden