Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1,8 miljoen zelftesten aangevraagd op mbo en hoger onderwijs

1,8 miljoen zelftesten aangevraagd op mbo en hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) - In het mbo en hoger onderwijs zijn tot dusver zo'n 1,8 miljoen zelftesten aangevraagd, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs kunnen vanaf 5 mei zelftesten aanvragen, mbo'ers en mbo-medewerkers sinds 31 mei.

Het ministerie noemt het "positief om te zien dat een deel van de studenten en medewerkers de afgelopen periode zelftesten hebben aangevraagd". Of het aantal aangevraagde tests meer of minder is dan werd verwacht kan een woordvoerder niet zeggen. "Het aantal aanvragen groeit gestaag en we zijn voorbereid op meer."

Veruit de meeste studenten en medewerkers bestellen de tests via de website www.zelftestonderwijs.nl, waar het ministerie achter zit. Een aantal instellingen regelt de tests zelf.

Meerdere tests

In het mbo zijn tot dusver 36.300 aanvragen gedaan. In het hoger onderwijs gaat het om 323.756 aanvragen. Bij iedere aanvraag worden meerdere tests verstuurd. Eerder waren dat vier tests per aanvraag, sinds kort gaat het om acht stuks. Volgens de woordvoerder van het ministerie is dat aantal opgehoogd omdat dat logistiek handiger is.

De aanvragen komen in 21,6 procent van de gevallen van medewerkers, de rest komt van studenten. Dat komt volgens de woordvoerder aardig overeen met de verhouding tussen studenten en medewerkers in het vervolgonderwijs.

Beduidend lager

Volgens cijfers van het ministerie waren er in 2020 ruim 500.000 mbo studenten. In het hbo waren er vorig jaar iets minder dan 500.000 studenten ingeschreven en in het wetenschappelijk onderwijs ruim 300.000.

Het aantal aanvragen in het mbo is in verhouding dus beduidend lager dan in het hoger onderwijs, maar volgens de MBO Raad is dat logisch: het mbo is immers al veel langer open dan het hoger onderwijs, toch werd er pas veel later begonnen met de zelftesten, legt een woordvoerster uit. Het mbo heeft zelf aangedrongen op voorrang voor het hoger onderwijs in het gebruik van zelftesten, die in die maanden nog een stuk schaarser waren dan nu.

Niet noodzakelijk

"Het hoger onderwijs had alleen nog online-onderwijs, wij waren al een tijd open, zonder dat het aantal besmettingen toenam", aldus de woordvoerster. Ook dat is een reden dat het aantal zelftesten dat op mbo's wordt aangevraagd lager ligt. "Studenten en medewerkers op het mbo voelen misschien minder de noodzaak tot het afnemen van zelftesten, want het blijkt niet noodzakelijk voor het veilig volgen van onderwijs."

De Algemene Onderwijsbond zei vorige week al dat de motivatie voor het doen van zelftests in het hoger onderwijs niet groot is. "Wel of niet testen heeft geen merkbare gevolgen en verreweg de meeste zelftests zijn negatief. Dan verliezen studenten kennelijk de motivatie."

Meer uit Gezond

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

23 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 dag geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 dagen geleden