
15 terreurveroordeelden zonder paspoort nog in Nederland
DEN HAAG (ANP) - Ongeveer vijftien mensen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken na een terrorismeveroordeling zitten niet meer in de gevangenis, maar zijn nog wel in Nederland. Dat meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerdebat over terrorisme en extremisme. Nog eens ongeveer vijf anderen zijn wel uit Nederland vertrokken.
In de Tweede Kamer klinken veel zorgen over deze groep veroordeelden. Veiligheidscoördinator NCTV waarschuwde vorige week dat het zicht op hen wordt "bemoeilijkt" als ze zonder Nederlanderschap bijvoorbeeld geen vaste woonplaats meer hebben of bankrekening kunnen openen. Eerder deze week schreef Yeşilgöz in een Kamerbrief dat het Nederlanderschap van in totaal 25 mensen definitief is ingetrokken.
Het gaat om mensen "die misdaden hebben gepleegd die haaks staan op alles wat we in Nederland koesteren", zegt Yeşilgöz. "Daarmee hebben ze hun band met Nederland zelf actief opgezegd."
Tijdelijke status
Derk Boswijk (CDA) vreest dat deze personen onder de radar verdwijnen en buiten het zicht verder radicaliseren. Een deel wil Nederland mogelijk wel uit, maar kan dat niet omdat het land van hun tweede nationaliteit hen niet binnenlaat, denkt het Kamerlid. Boswijk wil dat die handvol mensen alsnog een "tijdelijke status" kan krijgen, zodat ze bijvoorbeeld wel een woning kunnen krijgen en beter in zicht blijven.
Yeşilgöz garandeert dat "alles op alles wordt gezet" om mensen die als gevaar worden gezien in de gaten te houden. Dat stelt Boswijk niet helemaal gerust, zegt hij later tegen ANP. "Het vraagt veel capaciteit om deze mensen veilig te houden. Als het al aan alle kanten knelt, denk ik niet dat we het onszelf nog lastiger moeten maken".
Wensen coalitie
De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil dat de rechter in meer gevallen het Nederlanderschap kan intrekken. Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) verwacht dat dat averechts werkt: "Ze verdwijnen in de illegaliteit en dan zijn wij het zicht helemaal kwijt, met alle risico's van dien." De PVV deed niet aan het debat mee.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."
5 uur geledenHAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
4 dagen geleden