Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

15 terreurveroordeelden zonder paspoort nog in Nederland

15 terreurveroordeelden zonder paspoort nog in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer vijftien mensen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken na een terrorismeveroordeling zitten niet meer in de gevangenis, maar zijn nog wel in Nederland. Dat meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerdebat over terrorisme en extremisme. Nog eens ongeveer vijf anderen zijn wel uit Nederland vertrokken.

In de Tweede Kamer klinken veel zorgen over deze groep veroordeelden. Veiligheidscoördinator NCTV waarschuwde vorige week dat het zicht op hen wordt "bemoeilijkt" als ze zonder Nederlanderschap bijvoorbeeld geen vaste woonplaats meer hebben of bankrekening kunnen openen. Eerder deze week schreef Yeşilgöz in een Kamerbrief dat het Nederlanderschap van in totaal 25 mensen definitief is ingetrokken.

Het gaat om mensen "die misdaden hebben gepleegd die haaks staan op alles wat we in Nederland koesteren", zegt Yeşilgöz. "Daarmee hebben ze hun band met Nederland zelf actief opgezegd."

Tijdelijke status

Derk Boswijk (CDA) vreest dat deze personen onder de radar verdwijnen en buiten het zicht verder radicaliseren. Een deel wil Nederland mogelijk wel uit, maar kan dat niet omdat het land van hun tweede nationaliteit hen niet binnenlaat, denkt het Kamerlid. Boswijk wil dat die handvol mensen alsnog een "tijdelijke status" kan krijgen, zodat ze bijvoorbeeld wel een woning kunnen krijgen en beter in zicht blijven.

Yeşilgöz garandeert dat "alles op alles wordt gezet" om mensen die als gevaar worden gezien in de gaten te houden. Dat stelt Boswijk niet helemaal gerust, zegt hij later tegen ANP. "Het vraagt veel capaciteit om deze mensen veilig te houden. Als het al aan alle kanten knelt, denk ik niet dat we het onszelf nog lastiger moeten maken".

Wensen coalitie

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil dat de rechter in meer gevallen het Nederlanderschap kan intrekken. Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) verwacht dat dat averechts werkt: "Ze verdwijnen in de illegaliteit en dan zijn wij het zicht helemaal kwijt, met alle risico's van dien." De PVV deed niet aan het debat mee.

Meer uit Politiek

Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

9 minuten geleden
Van Weel uit in Boedapest onvrede over solo-optreden Orbán

BOEDAPEST (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) heeft maandag zijn Hongaarse ambtgenoot Bence Tuzson aangesproken op de solomissie van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. Van Weel heeft hem gezegd dat Orbán dit zonder mandaat van de Europese Unie heeft gedaan en dat dit in Nederland tot veel ophef heeft geleid. "Die boodschap kwam zeker aan. Die neemt hij ook serieus", zei Van Weel tegen het ANP.

1 uur geleden
Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

4 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

23 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

23 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

1 dag geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

3 dagen geleden