Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1,5-meterregel losgelaten in mbo en hoger onderwijs

1,5-meterregel losgelaten in mbo en hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Vanaf het nieuwe studiejaar kan de regel van 1,5 meter afstand worden losgelaten in het mbo en hoger onderwijs, zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond in een persconferentie over de coronamaatregelen. Wel zullen er andere regels blijven gelden die het aantal besmettingen moeten beperken.

Zo mogen er maximaal 75 mensen bij elkaar in één ruimte zijn. Dat betekent volgens Rutte in de praktijk dat alle onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan, behalve grootschalige hoorcolleges. Ook moeten mensen een mondkapje dragen op de gangen en blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten. Verder moet er goed worden geventileerd.

Het loslaten van de 1,5-meterregel geldt concreet per 30 augustus. Dat is eerder dan het Outbreak Management Team adviseerde, aldus Rutte. Vandaar de aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Studieachterstanden

Het belang voor studenten om fysiek onderwijs te volgen is groot, benadrukte de premier. Ruim een miljoen jonge mensen volgen al 1,5 jaar grotendeels online-onderwijs en de gevolgen daarvan zijn volgens Rutte "gewoon heel ernstig". Hij wees op studieachterstanden en geestelijke problemen. Daarom wordt nu voorrang gegeven aan het mbo en hoger onderwijs in het openstellen van de samenleving.

In het stappenplan dat het kabinet vrijdagavond presenteerde staat dat per 20 september het maximaal aantal bezoekers per ruimte wordt losgelaten. Voor het mbo en hoger onderwijs geldt het maximum van 75 mensen in één ruimte echter tot en met 31 oktober.

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

7 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

7 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

8 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

8 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

9 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

10 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

10 uur geleden