Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1,5-meterregel losgelaten in mbo en hoger onderwijs

1,5-meterregel losgelaten in mbo en hoger onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Vanaf het nieuwe studiejaar kan de regel van 1,5 meter afstand worden losgelaten in het mbo en hoger onderwijs, zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond in een persconferentie over de coronamaatregelen. Wel zullen er andere regels blijven gelden die het aantal besmettingen moeten beperken.

Zo mogen er maximaal 75 mensen bij elkaar in één ruimte zijn. Dat betekent volgens Rutte in de praktijk dat alle onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan, behalve grootschalige hoorcolleges. Ook moeten mensen een mondkapje dragen op de gangen en blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten. Verder moet er goed worden geventileerd.

Het loslaten van de 1,5-meterregel geldt concreet per 30 augustus. Dat is eerder dan het Outbreak Management Team adviseerde, aldus Rutte. Vandaar de aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Studieachterstanden

Het belang voor studenten om fysiek onderwijs te volgen is groot, benadrukte de premier. Ruim een miljoen jonge mensen volgen al 1,5 jaar grotendeels online-onderwijs en de gevolgen daarvan zijn volgens Rutte "gewoon heel ernstig". Hij wees op studieachterstanden en geestelijke problemen. Daarom wordt nu voorrang gegeven aan het mbo en hoger onderwijs in het openstellen van de samenleving.

In het stappenplan dat het kabinet vrijdagavond presenteerde staat dat per 20 september het maximaal aantal bezoekers per ruimte wordt losgelaten. Voor het mbo en hoger onderwijs geldt het maximum van 75 mensen in één ruimte echter tot en met 31 oktober.

Meer uit Binnenland

Bestuur meldpunt Mores treedt af

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het het bestuur "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast", zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.

34 minuten geleden
Fairwork: Oekraïners die in Nederland werken extra kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.

1 uur geleden
NS: drukte door wegvallen treinen Den Bosch-Boxtel is te doen

DEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."

1 uur geleden
Akkoord verlaging werkdruk jeugdbeschermers

UTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.

2 uur geleden
Sneller uit de schulden door ingrijpen gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.

3 uur geleden
Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".

10 uur geleden
Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

13 uur geleden