Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'1,5 metereconomie onwerkbaar voor horeca'

'1,5 metereconomie onwerkbaar voor horeca'

AMSTERDAM (AFN) - De door premier Mark Rutte voorgestelde 1,5 metereconomie is voor veel horecabedrijven in de praktijk onwerkbaar. Daarvoor waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie wijst erop dat het voor flink wat bedrijven onmogelijk zal zijn om rendabel te kunnen zijn als aan alle maatregelen wordt voldaan.

KHN neemt als rekenvoorbeeld een gemiddeld café van 70 a 80 vierkante meter waar normaal gesproken honderd gasten welkom zijn. "Als je 1,5 meter afstand moet houden, dan kunnen er ongeveer veertien gasten terecht en valt je omzet minimaal zes keer lager uit", zo klinkt het.

Horecabedrijven moeten zeker tot 28 april hun deuren gesloten houden. Voor de periode daarna is nog veel onzeker. KHN maakt zich zorgen, al begrijpt de organisatie maar al te goed dat van het ene op het andere moment de deuren weer volledig opengooien vanwege de risico's niet mogelijk is.

Onderscheid

KHN zou graag zien dat in de protocollen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende horecazaken, om aan de 1,5 meterregels en de social distancing te kunnen voldoen. Verder wijst KHN erop dat het huidige noodpakket vanuit de overheid helpt op verschillende onderdelen, maar dat deze "bij lange na niet" alle doorlopende kosten dekt. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig.

De organisatie, die ruim 20.000 ondernemers vertegenwoordigt, waarschuwt verder dat als er niet snel wordt ingegrepen door zowel de overheid, vakbonden, banken, leveranciers en verhuurders, twee derde van alle horecaondernemers per 1 juli zijn deuren zal moeten sluiten.

Meer uit Financieel

Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

4 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

5 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

12 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

13 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

14 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

15 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

18 uur geleden