
15 jaar gevangenisstraf voor moeder voor vergiftigen eigen zoon
DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch legde woensdag vijftien jaar celstraf op aan de 37-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen voor het vergiftigen van haar 11-jarige zoon. Volgens het hof is er sprake van voorbedachten rade, dus moord. De vrouw bleef namelijk bewust doorgaan met het toedienen van medicijnen, zelfs toen ze haar kind hoorde gillen en zag wegvallen. De rechtbank legde vorig jaar tien jaar cel op voor doodslag.
De jongen overleed in februari 2020 aan een cocktail van pijnstillers, een slaapmiddel en een antidepressivum. Al die stoffen waren niet voorgeschreven aan het kind, maar wel aan de moeder. De verdachte beweerde dat haar zoon ze zelf moet hebben gepakt en ingenomen. Het hof vindt dat onwaarschijnlijk. Deskundigen concludeerden dat de vrouw waarschijnlijk lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy. Dat is een aandoening waarbij een kind vaak opzettelijk ziek wordt gemaakt voor aandacht.
In de slaapkamer van het kind hing een camera, die filmde dat de moeder verschillende medicijnen toediende. M. zei echter dat ze niets anders gaf dan paracetamol. Ook is op beelden te zien dat het steeds slechter gaat met de jongen. Hij huilde, gilde, zei dat hij zich niet goed voelde en viel een aantal keren flauw. "Na het toedienen van medicatie liet ze hem aan zijn lot over", aldus het hof. Hij werd 's ochtends levenloos in bed gevonden. Eerder was hij volgens het hof nog een energiek, blij en zelfstandig jongetje.
Eis OM: tbs met dwangverpleging
Volgens het Openbaar Ministerie was er aan de fatale dag nog meer onnodig leed voorafgegaan: "Ze heeft jarenlang medische specialisten meegenomen in haar waarheid, namelijk dat haar zoon ziek en zeer hulpbehoevend was en in een rolstoel moest."
Het OM eiste twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar dat laatste vindt het hof niet nodig. Deskundigen schatten het gevaar op herhaling laag in. M. krijgt wel een zogenoemde gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) opgelegd. Deze maatregel is specifiek ontworpen om herhaling te voorkomen bij veroordeelden van ernstige gewelds- en zedendelicten.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
11 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
11 uur geleden