15 jaar gevangenisstraf voor moeder voor vergiftigen eigen zoon
DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch legde woensdag vijftien jaar celstraf op aan de 37-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen voor het vergiftigen van haar 11-jarige zoon. Volgens het hof is er sprake van voorbedachten rade, dus moord. De vrouw bleef namelijk bewust doorgaan met het toedienen van medicijnen, zelfs toen ze haar kind hoorde gillen en zag wegvallen. De rechtbank legde vorig jaar tien jaar cel op voor doodslag.
De jongen overleed in februari 2020 aan een cocktail van pijnstillers, een slaapmiddel en een antidepressivum. Al die stoffen waren niet voorgeschreven aan het kind, maar wel aan de moeder. De verdachte beweerde dat haar zoon ze zelf moet hebben gepakt en ingenomen. Het hof vindt dat onwaarschijnlijk. Deskundigen concludeerden dat de vrouw waarschijnlijk lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy. Dat is een aandoening waarbij een kind vaak opzettelijk ziek wordt gemaakt voor aandacht.
In de slaapkamer van het kind hing een camera, die filmde dat de moeder verschillende medicijnen toediende. M. zei echter dat ze niets anders gaf dan paracetamol. Ook is op beelden te zien dat het steeds slechter gaat met de jongen. Hij huilde, gilde, zei dat hij zich niet goed voelde en viel een aantal keren flauw. "Na het toedienen van medicatie liet ze hem aan zijn lot over", aldus het hof. Hij werd 's ochtends levenloos in bed gevonden. Eerder was hij volgens het hof nog een energiek, blij en zelfstandig jongetje.
Eis OM: tbs met dwangverpleging
Volgens het Openbaar Ministerie was er aan de fatale dag nog meer onnodig leed voorafgegaan: "Ze heeft jarenlang medische specialisten meegenomen in haar waarheid, namelijk dat haar zoon ziek en zeer hulpbehoevend was en in een rolstoel moest."
Het OM eiste twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar dat laatste vindt het hof niet nodig. Deskundigen schatten het gevaar op herhaling laag in. M. krijgt wel een zogenoemde gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) opgelegd. Deze maatregel is specifiek ontworpen om herhaling te voorkomen bij veroordeelden van ernstige gewelds- en zedendelicten.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
44 minuten geledenVELSEN-NOORD (ANP) - De actie van Extinction Rebellion op het terrein van Tata Steel is afgelopen. De activisten zijn door de politie verplaatst naar een andere locatie. Ze zijn niet aangehouden. De activisten stonden op een "uiterst gevaarlijke locatie", liet een woordvoerder van Tata Steel weten. In het gebied rijden onder meer grote machines.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De herstart van de computersystemen en het onderwijs op de TU Eindhoven na de cyberaanval van vorige week verloopt "naar wens". De universiteit laat dat weten. Systemen werken weer naar behoren en studenten ondervinden volgens de TU "geen noemenswaardige hinder" meer.
1 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Een slepende juridische kwestie rond overheidssubsidies op grondaankopen door Natuurmonumenten en de twaalf Provinciale Landschappen wordt door een schikking definitief afgesloten. De organisaties die jarenlang de subsidies ontvingen, storten 80 miljoen euro in een fonds van de particuliere grondbezitters die het oneerlijk vonden dat zij geen aanspraak op die staatssteun hadden. Natuurmonumenten laat dat weten en noemt het goed nieuws voor de natuur en alle natuurliefhebbers.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Anouar T., hoofdverdachte in het hoger beroep over het faciliteren van de moord op advocaat Derk Wiersum, zegt dat er een "liquidatiedreiging vanuit de media" is op hem. Dat zou de directeur van de gevangenis waar hij zit, hem hebben laten weten. Het Openbaar Ministerie zegt van niets te weten, en ook niet dergelijke informatie vanuit de penitentiaire inrichting te hebben ontvangen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Artsen zonder Grenzen wil helpen het gezondheidssysteem in Gaza snel weer op te bouwen. Volgens Karel Hendriks, directeur van AzG in Nederland, is de medische infrastructuur door de oorlog met Israël volledig ingestort. Ondanks de huidige wapenstilstand waarschuwt hij dat niet alles van de ene op de andere dag anders zal zijn.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties staan klaar om extra hulp te leveren in Gaza, maar de toegang tot de zwaar getroffen Gazastrook blijft onzeker. Dat meldt Giro555, een samenwerkingsverband van organisaties als het Rode Kruis en Oxfam Novib, die tot dusver 25 miljoen euro ophaalde voor het Midden-Oosten. Op de eerste dag van het akkoord tussen Hamas en Israël gingen ruim zeshonderd trucks met hulpgoederen Gaza in, maar volgens een woordvoerder van Giro555 valt nog maar te bezien of dat zo blijft.
8 uur geleden