Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

140 miljoen euro voor sterkste MRI-scan en grootste telescoop

140 miljoen euro voor sterkste MRI-scan en grootste telescoop

DEN HAAG (ANP) - In Nijmegen wordt de sterkste MRI-scanner ter wereld gebouwd. De onderzoekers krijgen een subsidie van 19 miljoen euro voor het project. In totaal krijgen negen grote Nederlandse wetenschappelijke projecten samen 140 miljoen euro, meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zo gaat ook geld naar de grootste telescoop, die mede wordt ontwikkeld door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen werken wetenschappers aan het eerste MRI-systeem ter wereld met een sterkte van 14 tesla. Dat is de eenheid waarmee de sterkte van de magneet wordt uitgedrukt. Met het apparaat kan bijvoorbeeld de werking van de hersenen nog beter in kaart worden gebracht.

De Extremely Large Telescope is een ander project waar geld naartoe gaat. De grootste telescoop ter wereld wordt in Chili gebouwd en moet "fascinerende nieuwe inzichten geven over de plek van de aarde als levende planeet in het heelal". Het programma in Nederland zal drie instrumenten voor de telescoop ontwikkelen.

Virtuele faciliteiten

De projecten maken deel uit van de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Naast gespecialiseerde apparaten is het ook de bedoeling dat met het geld "virtuele faciliteiten" worden ontwikkeld. Zo bestaat een van de projecten uit een onderzoek naar het "veilig en ethisch verantwoord" koppelen en analyseren van grote hoeveelheden data.

De 140 miljoen is de eerste van twee financieringsrondes voor grootschalige wetenschappelijke infrastructuur. In totaal is 200 miljoen euro beschikbaar voor de komende vijf jaar. NWO-voorzitter Marcel Levi noemt de investeringen "een noodzakelijke voorwaarde voor internationaal vooraanstaand onderzoek op vrijwel alle terreinen".

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

2 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

2 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

2 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

3 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

3 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

3 dagen geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

3 dagen geleden